Ostale vesti

Baterije – neophodan kancelarijski materijal

Baterije Kairos Kancelajiski materijal

Baterije su kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

U 21. veku poslovanje se najvećim delom odvija putem računara, mobilnih telefona i drugih uređaja. Te je moderna kancelarija, pored klasičnog pribora i nameštaja, velikim delom opremljena različitom tehnikom.

Međutim, da bismo mogli da koristimo uređaje neophodan je izvor energije. I dok jedni zahtevaju stalni priključak na električnu struju, drugi, pak, rade na baterije. Iako mnogi od nas ne obraćaju pažnju na ovaj potrošni kancelarijski materijal, baterije igraju važnu ulogu u efikasnom obavljanju zadataka i produktivnosti radnika.

Zamislite samo da su svi uređaji – počev od zidnih satova, preko daljinskih upravljača, pa do digitrona i bežičnih telefona spojeni žicama za električnu mrežu. Ne samo da bi pokvarilo izgled radnog prostora, već bi otežalo poslovanje. Takođe, ne bi bilo ni praktično, jer pojedini uređaji kao glavnu karakteristiku imaju mobilnost. Pa zahvaljujući baterijama možemo da ih koristimo na bilo kom mestu.

Baterije spadaju u najstariji kancelarijski pribor

Potrebu za postojanjem baterija ukazao je još 1748. godine Benjamin Franklin. Ipak, prvu verziju stvorio je 1800. godine Alessandro Volta. Ovaj italijanski fizičar spojio je bakarne i cinkove ploča, a između njih postavio papir koji je potopio u slanu vodu.

Baterije najstariji kancelarijski pribor Kairos

Iako su prve baterije imale veliku vrednost za eksperimentalne svrhe, u praksi nisu mogle da se koriste. Razlog za to leži u činjenici da su njihovi naponi varirali, pa nisu mogle da obezbede struju tokom dugog perioda.

Rad čuvenog fizičara inspirisao je mnoge naučnike. Tako je engleski hemičar i fizičar John Frederic Daniell 1836. godine izumeo tzv. Daniell-ovu ćeliju koja je postala prvi praktični izvor energije. Samim tim, postavila je standard za baterije kakve danas poznajemo. Daniell-ova ćelija se sastojala od staklene posude na čijem dnu se nalazila bakrena pločica uronjena u bakrov sulfat. Ona je predstavljala pozitivni deo baterije (+). Na nju se nadovezao cinkov sulfat u koji je postavljena cinkova pločica, kao negativni deo baterije (-). Pokretanje uređaja bilo je omogućeno njegovim povezivanjem za pozitivnu i negativnu stranu ćelije.

Iako je princip rada modernih baterija ostao isti, one dolaze u različitim vrstama i jačinama.

Baterije se dele na primarne i sekundarne

Primarne baterije su namenjene za jednokratnu upotrebu. Odnosno, nakon potrošnje ne mogu se ponovo napuniti. Najrasprostranjeniji, ujedno i najjeftniji, model jesu cink karbonske baterije. Prepoznaju se po oznakama AAA, AA, C i D. Iako imaju ograničeni kapacitet, mogu da obezbede dug rad uređaja. Pa ih često srećemo kao kancelarijski materijal.

Baterije primarne i sekundarne Kairos

Alkalne baterije su boljeg kvaliteta i dužeg veka korišćenja. Posebnu grupu čine one koje možete određeni broj puta da napunite.

Sekundane baterije imaju povratnu reakciju u radu, tj. mogućnost da budu ponovo napunjene do maksimalnog kapaciteta. One se, danas, nalaze u mobilnim telefonima, lap topovima i drugim modernim uređajima.

Prva verzija je nikal kadmijeva. Kako su imale kratak vek trajanja, morale su često da se pune. Pa su vrlo brzo zamenjene hibridnim modelom, koji, takođe, nije bio praktičan. Najbolju verziju ovih baterija predstavljaju litijum jonske. Te imaju najširu primenu.

Baterija se razlikuje prema kapacitetu

Prilikom nabavke baterije, osim prema vrsti, morate razmotriti i njihov kapacitet. On se meri u amper satima i određuje koliko će baterija trajati. Tako, na primer, ako baterija ima kapacitet od 1 Ah to znači da će davati struju od 1 ampera tokom jednog sata rada.

Baterije Kairos Kapcitet Kairos

Veliki izbor različitih baterija za svoje poslovanje možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Čitav asortiman potražite na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor