Blog

Kako izabrati bušač za papir?

Busac za papir

Bušač za papir je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji. Ujedno, spada u jedan od najstarijih pribora koji su korišćeni u poslovanju.

Verovali ili ne, nastao je krajem 19. veka, a njegovo postojanje dugujemo Benjaminu Smithu koji je stvorio uređaj za bušenje karata. Sastojao se iz 2 dela povezana pomoću opruge tako da je njenim zatvaranjem oštrica okruglog oblika stvarala rupu na karti.

Smithov izum poslužio je Friedrichu Soenneckenu za konstruisanje prvog bušača za papir. Naime, ovaj nemački inovator je 1886. godine napravio metalni uređaj sličnog izgleda kao bušač voznih karti, ali većih dimenzija. Na taj način je omogućio bušenje papira koji su korišćeni kao dokumenta i drugi obavezni kancelarijski materijal.

Pomak u razvoju dogodio se 7 godina kasnije kada je Charles E. Brooks predstavio svoj bušač papira na kome se zasnivaju današnji modeli. Iako je osnova ista kao kod Smithovog, Brooks je dodao rezicu za pomeranje papira kako bi razmak između bušenja bio fleksibilan. Odnosno, sami ste mogli da određujete na kojoj udaljenosti će biti rupe.

Busac za papir

S obzirom da danas na tržištu postoje različite vrste kancelarijski pribor Beograd, Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete bušač papira.

Vrste bušača papira

Najrasprostranjeniji je bušač za papir sa 3 rupe. Standardni razmak na listu papira je oko 80 mm, a veličina rupe oko 6 mm. Koristi se za pripremu dokumenata za arhiviranje. Razlog za to leži u činjenici da registratori obično imaju sistem povezivanja koji sadrži 3 prstena.

Bušač papira sa 2 rupe, takođe, često srećemo u kancelarijama. Standardna konfiguracija stvara od centra do centra 2 rupe od 2 do 3/4 inča.

Bušač papira sa jednom rupom se retko koristi kao kancelarijski materijal. U pitanju je ručni uređaj malih dimenzija koji je namenjen za bušenje karata. Postoje i specijalne vrste koje umesto klasičnih rupa stvaraju različite oblike, poput zvezdica ili listova, te se koriste za dekorisanje.

Bušač za papir – Kapacitet

Osim broja rupa koje prave prilikom izbora morate voditi računa i o kapacitetu. Modeli slabije jačine mogu odjednom da izbuše 10 listova, dok jači imaju kapacitet i preko 60 papira. Koji model ćete odabrati zavisi od intenziteta upotrebe.

Ukoliko u svom poslovanju stalno arhivirate veliki broj dokumenata preporučljiviji je bušač većeg kapaciteta. Takođe, veći je bolji izbor kompanijama koje često organizuju seminare i konferencije, pa za pripremu dokumentacije umesto mašina za koričenje mogu da koriste bušač kao kancelarijski materijal za konferencije ili seminare.

Bušač za papir – Lako korišćenje

Nemojte da zaboravite na udobnost pri upotrebi, koja je naročito značajna ako bušač papira koristite duži period u toku radnog dana. Zato stručnjaci savetu da izaberete model sa ergonomskom ručicom koja ne opterećuje zglob. Samim tim ne stvara zamor i bol u ruci.

Busac za papir

Veliki izbor različitih vrsta bušača papira možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ako niste u mogućnosti lično da dođete željeni model naručite preko zvaničnog sajta, mojakancelarija.com, a mi vam garantujemo najbržu isporuku.

Slični blogovi

Ostavite odgovor