Ostale vesti

Flomasteri kao kancelarijski materijal

Flomasteri - Kairos Birooprema

Flomasteri su stoni pribor koji srećemo u svakoj kancelariji.

Moderno doba karakteriše stalni razvoj tehnike i tehnologije. Tako da ne postoji oblast koju nije osvojila digitalizicija. Što je dovelo i do promene načina obavljanja poslovnih zadataka, pa i komuniciranja sa saradnicima, klijentima i zaposlenima. Umesto ličnog kontakta gotovo se čitavo poslovanje obavlja pomoću pametnih telefona, kompjutera i interneta. Takođe, arihiviranje dokumenata, pravljenje zapisnika, pa i beležaka i podsetnika više se ne vrši ručno, već pomoću elektronike.

Ipak, još uvek postoji materijal za kancelarije koji uspešno odoleva vremenu, te možemo slobodno da kažemo da bez njega ne bi bilo ni savremene kancelarije. Upravo takvu ulogu imaju flomasteri.

Da je ovo, zaista, kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam kompanija Kairos Birooprema.

Flomasteri 2 - Kairos BiroopremaFlomasteri su razvijeni početkom 20. veka

Flomasteri su pribor za pisanje koji se pojavio poslednji. Lee Newman je 1910. godine predstavio prvi model, za koji je iste godine dobio i patent. Zapravo, to je bila „kutija“ cilindričnog oblika ispunjena mastilom.

Na osnovu Newmanov rada 2 decenije kasnije Benjamin Paskach je stvorio svoju verziju. Ovaj flomaster je izgledom podsećao na četkicu za slikanje sa sunđerom na vrhu koje je bilo natopljeno mastilom, pa odatle i popularni naziv „fountain paintbrush“.

Međutim, tek sredinom 20. veka, kada je Sidney Rosenthal dizajnirao “Magic Marker“, flomasteri su dobili komercijalnu upotrebu. Sastojali su se od staklene bočice sa mastilom i fitiljem od filca. Upravo su oni poslužili kao osnova za razvoj modela kakve danas koristimo. Naime, Japanac Yukio Horie 1962. godine predstavio je novi oblik sa vlaknastim vrhom, pomoću kog je moguće povlačenje finih linija.

Flomasteri imaju višestruku ulogu

Ne tako davno flomasteri su bili igračka za mališane i pribor za rad crtača stripova. Danas, imaju široku primenu u likovnom stvaralaštvu, posebnu za fotorealizam i apstrakciju.

S obzirom da su jednostvani za upotrebu i brzo se suše odlični su za beleženje kako u kancelarijama, tako i na terenu. Zbog jasnog i postojanog traga često se koriste za pisanje obaveštenja koja se nalaze na kancelarijskim tablama.

Zahvaljujući raznovrsnosti, flomasteri se mogu koristiti i za izradu grafičkih radova i skica, te su obavezni kancelarijski pribor u dizajnerskim i arhitektonski biroima. Takođe, važan su pribor na seminarima i sastancima. Posebno kada se koriste magnetne table.

Flomasteri 3 - Kairos BiroopremaKako izabrati odgovarajući flomaster?

Na tržištu postoje različite vrste flomastera, te je za rad važno nabaviti pravi.

Izbor zavisi, pre svega, od podloge na kojoj ćete koristiti flomaster. Klasični, najstariji modeli se koriste za pisanje na papiru. Trajni imaju postojanije mastilo. Zato se koriste za pisanje na drugim površinama, kao što su staklo, drvo, plastika, metal, kamen.

Signiri ostavljaju transparentni trag, fluorescentne boje, pa su namenjeni za naglašavanje delova teksta. Dok posebnu grupu čine flomasteri za suvo brisanje koji se upotrebljavaju isključivo prilikom pisanja na beloj magnetnoj tabli.

Prlikom izbora flomastera treba obratiti pažnju i na debljinu vrhu. Najtanji služe za povlačenje finih linija. Deblji za pisanje na većim površinama, a vrste sa koso sečenim vrhom u slučajevima da je potrebno povući debele linije tokom crtanja ili za pisanje teksta koji mora biti vidljiv na većoj udaljenosti.

Veliki izbor flomastera različitih vrsta, kao i boja, možete pronaći u bogatom asortimanu Kairos Biroopreme.

Slični blogovi

Ostavite odgovor