Ostale vesti

Gumice za brisanje

gumice za brisanje i olovka

Gumice za brisanje su obavezni kancelarijski pribor koji ima viševekovnu upotrebu.
Jeftini modeli se, obično, izrađuju od sintetičke soja gume. Dok se skuplji prave od vinila i kaučuka. S obzirom da se vremenom troše, baš kao i pribor za pisanje, spadaju u potrošni kancelarijski materijal.

Gumice za brisanje nastale su u 18. veku

Oktrićem pisma i papira, javila se i potreba da se ispravi greška nastala prilikom pisanja. U tu svrhu korišćen je vosak ili tvrde stene, poput peščara i plovućca. Dok su u Japanu, pre nastanka gumice, za brisanje tragova grafita koristili hleb.

Gumice za brisanje stvorio je Edward Nairne 1770. godine. Naime, ovaj engleski inženjer je sasvim slučajno umesto komada hleba uzeo komad prirodne gume da obriše napisnu reč. Tada je uvideo da ovaj materijal ima istu moć brisanja, odlično se prilagođavajući potrebi.

Svoj izum Nairne je uveo u komercijalnu upotrebu. Te je svoje gumice prodavao po visokoj ceni za to doba, tj. pola inča je stajalo 3 šilinga.

Međutim, vrlo brzo je otkriveno da je sirova guma lako kvarljiva. Tako da ove gumice nisu bile trajne. Rešenje problema došlo je 1839. godine kada je Charles Goodyear otkrio metod vulkanizacije gume. Ovaj proces je učinio gumu izdržljivijom, pa su gumice postale ne samo kancelarijski materijal, već i predmet za kućnu upotrebu.

Hymen Lipman iz Filadelfije je 30. marta 1858. godine predstavio spoj gumice i drvene olovke. Njegov patent je, posle izvesnog vremena, proglašen nevažećim. Kao objašnjenje navedeno je da on samo predstavlja kompozit dva već postojeća predmeta, a ne potpuno novi proizvod.

gumice za brisanje hymen lipman

Gumice za brisanje dolaze u različitim vrstama

Danas postoje gumice za brisanje ne samo različitih oblika, već različitih tipova koji određuju njihovu namenu.

Umetničke gumice za brisanje nastale su 1903. godine u Americi. Prvobitno su pravljene od kukuruznog ulja koje je vulkanizirano sumpor dihloridom. Mada se za njihovu proizvodnju može koristiti i vinil smeša, prirodna ili veštačka guma. Karakteriše ih izuzetna mekoća, pa su pogodne za brisanje velikih površina u slikarstvu, jer ne dovode do oštećenja papira. Kako nemaju „plastični“ efekat, već se prilikom korišćenja raspadaju na sitne delove, morate biti veoma pažljivi da biste precizno obrisali ono što želite.

Visokokvalitetne vinil gumice popularno se nazivaju „plastične“ gumice. Nastale su sredinom 20. veka. Mekana, neabrazivna struktura omogućava lako brisanje bez ostavljanja tragova. Uz tehničke olovke, ove gumice su nezamenjivi pribor inženjera.

Gnjecave gumice za brisanje su meke, lepljive. Pa ih možete oblikovati po potrebi. Tako, na primer, uobličene u tanak vrh odlične su za brisanje malih površina i sitnih detalja. Dok je pečatni oblik pogodan za izvlačenje svetlih linija i senčenje površina.

Ukoliko ne možete da nabavite gnjecave gumice, kao zamenu koristite Multi-Fix pričvršćivač za postere.

gumice za brisanje

Imaju široku upotrebu

Iako mnogi ljudi gumice vezuju za školski pribor, one imaju mnogo veću primenu. Srećemo ih u slikarastvu i muzici. Zatim, u knjigovodstvenim agencijama, arhitektonskim, inženjerskim i dizajnerskim kompanijama, kao i svim drugim poslovnim sferama.

Različite tipove gumica za brisanje, kao i grafitne olovke sa gumom možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Biroopreme.

Slični blogovi

Ostavite odgovor