Blog

Hemijske olovke za vašu kancelariju!

Hemijske olovke

Hemijske olovke su najznačajniji pribor za pisanje.

Savremeni svet u velikoj meri je digitalizovan. Upotreba pametnih uređaja i interneta zavladala je i poslovanjem, te je gotovo nezamislivo danas radni dan provesti bez ovih malih, a moćnih pomogača.

Iako su moderni uređaji u velikoj meri olakšali ne samo način komunikacije sa saradnicima, već i celokupno vođenje poslovanja, još uvek postoji obavezni kancelarijski materijal koji odoleva tehničkom napretku. U tu grupu spadaju hemijske olovke.

Kada su se pojavile hemijske olovke?

Verovali ili ne, pribor za pisanje je jedan od najstarijih materijala. Koristili su ga još drevni Sumeri i Vavilonci, dok su Rimljani i Egipćani pokrenuli revoluciju pisanja, zajedno sa pojavom prvih papirusa.

Hemijske olovkeIpak, na pojavu hemijskih olovaka čovečanstvo je moralo da sačeka više vekova. Prvi model konstruisao je John J. Loud krajem 19. veka. Međutim, njegov izum mogao je da se primeni samo za pisanje na koži, te nije našao praktičnu primenu. Tek sa otkrićem mastila došlo je do razvoja ideje današnjih olovaka.

Hemijske olovke, koje i u modernom dobu koristimo, delo su Józsefa Lászla Biróa, a pojavile su se 1938. Da bi izbegao problem sušenja mastila u tragu, koje su prethodni modeli imali, Biró je iskoristio mastilo slično štamparskom. I u pogledu dizajna doneo je novine, postavivši malu metalnu kuglu na vrhu mine koja je imala zadatak da obezbedi lako povlačenje na papiru i brzo sušenje.

Tokom godina njegov izum je usavršavan, te je Marcel Bic razvio kvalitetnu, a veoma povoljnu verziju koja je zaslužna za komercijalizaciju hemijskih olovaka.

Zašto su hemijske olovke kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji?

Zapisivanje ideje, kontakata, pa i važnih informacija u planere i notese je nezamenjivi način da sačuvate važne podatke. Mobilni telefoni i računari mogu da se pokvare, te postoji opasnost da izgubite i sve što se u njima nalazi.

Upotreba hemijske olovke je pokazatelj i vaše profesionalnosti, posebno na sastancima i seminarima. Dok lepo dizajnirani skupoceni modeli mogu biti odličan poslovni aksesoar.

Za razliku od drugih vrsta olovaka, hemijske olovke se mogu pohvaliti i trajnošću. Naime, istraživanja pokazuju da jednom minom možete napisati čak 45.000 reči. Nakon toga dovoljno je da zamenite minu i olovka je spremna za ponovno korišćenje, te možemo da kažemo da su praktičan, a povoljan kancelarijski materijal.

Hemijska olovka je kancelarijski materijal koji povećava produktivnost

Iako se u prvi plan stavlja praktična upotreba, ne treba zanemariti činjenicu da hemijske olovke imaju i blagotvorno dejstvo na naše kognitivne funkcije.

Brojne studije su pokazale direktnu povezanost između pisanja rukom i funkcije mozga. Ujedno, pisanje hemijskom olovkom podstiče kreativnost, jer mozak mora da „obradi“ svako slovo koje želite da napišete. Dok kucanjem na telefonu i računaru vaši prsti se kreću sami bez mnogo razmišljanja o tome šta pišete.

Hemijske olovkeJoš jedna prednost pisanja rukom jeste bolji fokus. Tačnije, veća je verovatnoća da zapamtite podatke koje se zabeležili, nego one koje ste otkucali.

Raznovrsne hemijske olovke, kao i drugi stoni kancelarijski pribor, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi