Blog

Kako izabrati prečišćivač vazduha?

Kako izabrati preciscivac vazduha

Kako izabrati prečišćivač vazduha? Ovo pitanje poslednjih godina postavljaju mnogi ljudi.

Svi smo svesni da je kvalitet vazduha sve gori i gori, i to ne samo u velikim metropolama. Gotovo da ne postoji grad na svetu koji se ne bori sa zagađenošću vazduha. Otopljavanje polova i promena klimatskih uslova, ali i razorni zdravstveni efekti samo su neke od posledica zagađenosti.

Međutim, ni vazduh u zatvorenoj prostoriji nije čist. Verovali ili ne, čak je 5 puta zagađeniji nego onaj iz spoljašnje sredine. Istraživanja su pokazala da 1 kubni metar vazduha unutra sadrži i do 15.000 čestica virusa, dok svaka grinja u toku dana ostavi 20 zrna izmeta u vazduhu koje se talože na predmetima. Pored njih, unutrašnjost prostorije je ispunjena polenom, vlagom, buđi, životinjskom dlakom, pa i mrtvim ćelijama kože čoveka. Sve ove čestice mogu da dospeju u naša pluća i dovedu do respiratornih problema.

Imajući ovo u vidu pročišćivači vazduha su postali obavezni deo domova, ali i kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

S obzirom da na tržištu postoje različiti modeli Kairos Birooprema vam daje odgovor na pitanje: “Kako izabrati prečišćivač vazduha”.

Kako izabrati prečišćivač vazduha prema tipa tehnologije filtriranja vazduha

Na osnovu filtera koji koriste svi prečišćivači vazduha se u osnovi dele u 4 grupe.

Zlatni standard u prečišćavanju vazduha predstavlja HEPA filter. Kao što mu naziv kaže, High Efficiency Particulate Air, on uspešno otklanja 99,97 odsto čestica veličine do 0,3 mikrona, uključujući polen, plesni, spore, prašinu, mikrobe, perut, dlake i dim. Ne uklanja mirise i hemijska isparenja. Da bi bio efikasan morate jednom godišnje da ga zamenite.

Kako izabrati preciscivac vazduha

Jonska filtracija radi na principu naelektrisanih jona. Naime, uređaj ispušta u vazduh oblak ovih jona koji se vezuju za štetne materije veličine do 0,01 mikrona, tako da one padaju na obližnje površine sa kojih ih morate obrisati. Deluje na sve zagađivače kao HEPA filter, ali i na neke vrste virusa i bakterija. Ne zahteva zamenu, te se smatra povoljnijom opcijom.

Filter sa aktivnim ugljem, tj. karbonski filter koristi poseban oblik aktivnog uglja koji se sastoji od miliona sitnih upijajućih pora. Odličan je za eliminisanje neprijatnih mirisa, isparenja i gasova, ali se ne može koristiti za filtriranje zagađujućih čestica. Zbog toga se često kombinuje sa HEPA filterom.

Prečišćivači sa UV svetlošću koriste u radu UV-C opseg ultaljubičastog spektra koji deluje na bakterije i viruse stvarajući čisto, sterilno okruženje, pa ih mnogi svrstavaju u kancelarijski materijal za zaštitu od koronavirusa.

Kako izabrati prečišćivač vazduha prema protoku vazduha

Prilikom izbora prečišćivača treba obratiti pažnju na optimalan protok vazduha. On je određen kubnim metrima i odnosi se na veličinu prostorije. Jedino pravilno određena veličina protoka vazduha garantuje efikasno prečišćavanje. U protivnom, kupovina uređaja manjih dimenzija neće u potpunosti pokazati svoje perfomanse, dok nabavka većeg donosi nepotrebne troškove.

Kako izabrati prečišćivač prema dodatnim opcijama

Savremeni modeli dolaze sa brojnim funkcijama koje olakšavaju upotrebu. Osim nivoa rada koji omogućava izbor onog koji vama najviše odgovara, tu su i tajmer za podešavanje gašenja uređaja, kao i noćni režim rada.

Kako su najnoviji prečišćivači pametni uređaji postoji i kontrola pomoću aplikacije, odnosno na daljinu. Zahvaljujući senzoru kvaliteta vazduha možete da pratite nivo zagađujućih čestica u vazduhu na osnovu kog se vrši automatsko podešavanje rada.

Kako izabrati preciscivac vazduha

Vrhunski AeraMax Pro prečišćivači vazduha čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor