Ostale vesti

Markeri za belu tablu – bitan deo prezentacije

Markeri za belu tablu

Markeri za belu tablu su obavezni kancelarijski materijal.

Najveći deo savremenog poslovanja odvija se preko pametnih telefona i interneta. Bez obzira na stalni razvoj tehnike i tehnologije postoje i drugi, efikasni vidovi komunikacije među zaposlenima. Upravo u nezamenljiv kancelarijski pribor spadaju table za kancelariju. One doprinose većoj efikasnosti u poslovanju, jer radnicima pružaju jasni pregled dnevnih aktivnosti, obaveza, kao i rokova koje nikako ne smeju da zaborave, a da bi one obavljale namenjene funkcije potrebni su i markeri za belu tablu.

Kompanija Kairos Birooprema u ovom blogu vam skreće pažnju na značaj njihove upotrebe.

Markeri za belu tablu doveli su do komercijalne upotrebe tabli za pisanje

Bele magnetne table izumeo je 60-ih godina prošlog veka Albert Stallion dok je radio u Alliance. Međutim, njihova upotreba bila je otežana jer su tadašnji markeri ostavljali vidljivi trag i nakon brisanja.

Tek 1975. godine Jerry Woolf iz Techform Laboratories je rešio ovaj problem i omogućio širu upotrebu. Naime, on je kreirao tzv. marker za suvo brisanje. Za razliku od prethodnog pribora čije mastilo je moralo da se briše mokrom krpom, Woolfov izum se lako uklanjao sa pisane površine, bez vezivanja ili apsorpcije.

Proizvod je iste godine patentiran pod nazivom Pilot Pen.

Markeri za belu tablu nisu štetni po zdravlje ljude

 

Markeri za belu tablu

Baš kao što plutane table ne zadržavaju prljavštinu i grinje, pa ne štete zdravlju, tako i ovaj pribor za table ima isti efekat.

Za razliku od običnih, odnosno trajnih, markeri za belu tablu ne sadrže hemijska jedinjenja ksilen ili toluen. Što znači da nisu toksični, pa ih mogu koristiti ljudi različite starosne dobi bez straha za svoj organizam.

Ovo je, ujedno, i glavna prednost markera, koja je dovela do rasprostranjenosti belih tabli u školama i kancelarijama širom sveta.

Markeri za belu tablu – vrste

S obzirom da sve informacije i poruke na belim tablama moraju biti vidljive, izaberite marker prema nameni, jer njihovom pravilnom upotrebom se produžava radni vek površine bele table.

Postoje dve osnovne vrste. Suvi markeri za belu tablu se brišu isključivo suvom krpom ili sunđerom. Obično se koriste za kratkoročne projekte, pa su odličan kancelarijski materijal za sastanke.

Za informacije koje trebaju da budu postojane duži vremenski period idealni su tečni kreda markeri. Ovaj potrošni kancelarijski materijal se može obrisati samo vlažnom krpom ili maramicom.

Markeri za belu tablu

Markeri za belu tablu se razlikuju i prema debljini i obliku. Deblji markeri sa oblim vrhom su dobri za crtanje i senčenje. Obli markeri srednje debljine najbolje rezultate daju za prezentacije koje sadrže mnoštvo informacija, dok za delikatno pisanje, kada je potrebno povlačiti tanke linije, koriste se markeri za table sa kosim vrhom.

Takođe, pri izboru markera treba voditi računa o njegovoj pigmentaciji, ako često držite prezentacije ili tablu koristite za časove, bolji su modeli sa manje pigmenata, jer intenzivne boje mogu biti “teške” za oko.

Imajte u vidu da markere morate uvek odlagati tako da budu u horizontalnom položaju. U suprotnom skraćuje se vek trajanja.

Kompanija za kancelarijski materijal Beograd Kairos Birooprema u svom asortimanu pored tabli za pisanje nudi i sve dodatke – markere, sunđere za brisanje, sprejeve za čišćenje table isl.

 

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor