Blog

Mašina za koričenje spiralom

Mašina za koričenje spiralom

Mašina za koričenje spiralom postala je obavezni kancelarijski pribor.

U savremenom poslovanju naglašena je potreba za visokim nivom profesionalizma kako bi kompanije sačuvale dobar imidž kod klijenata i saradnika. Zbog toga se vodi računa o svakom detalju. Počev od izbora vrhunskog tima profesionalaca, preko uređenja poslovnog prostora, pa do pripreme materijala za sastanke.

Zapravo, potreba za profesionalnom i efikasnom prezentacijom dokumenata nikada nije bila važnija. Od nje zavisi kako će vaše ideje i projekti biti predstavljeni. Samim tim i da li ćete ostvariti novu saradnju i obezbediti uspeh u poslovanju.

Imajući ovo u vidu ne čudi što mašine za koričenje imaju važnu ulogu u stvaranju savršenog utiska.

Kada su nastale mašine za koričenje?

Verovali ili ne, prve ukoričene knjige pojavile su u 1. veku. U pitanju su bili verski kodeski ispisani na pergamentu od ovčje kože koji su bili uvezani u tomove iz kojih je bilo lakše čitati nego iz svitaka ili glinenih ploča.

Mašina za koričenje spiralomSve do 15. veka povezivanjem knjiga bavili su se monasi, koji su mukotrpno prepisivali knjigu za knjigom. 1447. godine Johannes Gutenberg je izumeo štampariju, te se javila veća potražnja za povezivanjem. Ipak, povezivanje je rađeno isključivo ručno sve do sredine 19. veka, kada je David McConnell Smyth izumeo prvu šivaću mašinu kreiranu posebno za uvezivanje knjiga.

Sa napretkom tehnologije, razvijao se i proces povezivanja. U narednim decenijama pojavili su se meki i tvrdi povez, a 60-ih godina i posebna mašina za koričenje spiralom dizajnirana za komercijalnu upotrebu u kancelarijama. Ujedno, stvorene su nove, lakše metode povezivanja koje su se zasnivale na jednostavnom procesu bušenja i vezivanja.

Vrste mašina za koričenje spiralom

Na tržištu danas postoje brojni modeli mašina za koričenje spiralom. Sve one se mogu svrstati u 3 osnovne grupe.

Mašine za uvezivanje na kalemove, poznate i kao mašine za spiralno uvezivanje su jednostavne za korišćenje i povoljnije od drugih, te imaju široku upotrebu. Za razliku od sveske sa spiralom koja ima metalne kalemove, ove mašine papire povezuju PVC spiralama.

Mašine za uvezivanje sa češljem su slične mašinama za uvezivanje na kalem po tome što zahtevaju bušenje brojnih malih rupa kako bi se postavila osnova za povezivanje. Ovi modeli su idealni za stalnu upotrebu, jer omogućavaju povezivanje velikog obima.

Mašine za žičano vezivanje predstavljaju spoj prethodne 2 vrste. Umesto jedne spiralne osnove, koristi se više pojedinačnih metalnih žica. Ove metalne žice mašina savija u obruče koje se postavljaju kroz male izbušene rupe na dokumentima i na taj način povezuju.

Upotreba mašina za koričenje spiralom

Gotovo da ne postoji delatnost u kojoj mašine za koričenje spiralom nisu našle svoju primenu. Nezamenjivi su pribor u obrazovnim ustanovama, gde pomažu nastavnicima da kreiraju materijal za nastavu. Koriste se i za razne izveštaje učenika i studenata.

S obzirom da se građevinska industrija oslanja na detaljne planove i izveštaje kako bi osigurala nesmetano odvijanje projekata, mašina za koričenje spiralom je neohodna za pripremu važnih dokumenata, kako bi bili prezentovani na profesionalan i organizovan način.

Obavezni su kancelarijski materijal za sastanke, čineći dokumenta lakim za pregled i praćenje. Takođe, važne su kod pripreme istraživačkih materijala, sudskih spisa, publikacija, materijala za seminare i konferencije…

Mašina za koričenje spiralomVeliki izbor aparata i materijala za koričenje možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi