Ostale vesti

Najpoznatiji kancelarijski materijal kroz istoriju

najpoznatiji kancelarijski materijal

Najpoznatiji kancelarijski materijal postoji od davnina.

Iako je savremena kancelarija opremljena modernim električnim uređajima, obavezni kancelarijski pribor čini osnovu za izvršavanje radnih zadataka.

Tu spadaju potrošni kancelarijski materijal i oprema za organizovanje posla i arhiviranje dokumentacije. Svaki od njih je značajan. Jer direktno utiče na produktivnost zaposlenih.

A kako se najpoznatiji kancelarijski materijal razvijao kroz istoriju otkriva vam kompanija Kairos Birooprema.

Najpoznatiji kancelarijski materijal za pisanje

Pribor za pisanje ima najširu primenu u poslovanju. Srećemo ga ne samo u kancelarijama, već i na seminarima, konferencijama, prilikom potpisivanja dokumenata i sklapanja ugovara. Ovaj kancelarijski materijal za sastanke pokazuje i zalaganje kompanije za očuvanje imidža. Te je dostupan u različitim oblicima. Počev od običnih drvenih, preko klasičnih hemijskih olovaka, pa do najkvalitetnijih markiranih setova.

Ipak, najpoznatiji kancelarijski materijal za pisanje je novijeg datuma.

Olovke su razvijene tek 1938. godine. Uvidevši problem sušenja mastila József László Biró je došao na ideju da stvori pribor za pisanje koji bi koristio mastilo sličnom štamparskom. Međutim, dizajn je naišao na problem curenja. Te je József dodao na vrh metalnu kuglicu. Njenim okretanjem omogućeno je pisanje bez razlivanja mastila iz mine.

Iako je hemijska olovka patentirana u Mađarskoj, svoj pravi razvoj doživela je u Americi. Tu je bila poznata pod nazivom “Fountain Pen for Pulpink Ink”. A zahvaljujući preduzetniku Marcelu Bicu ovaj proizvod je postao svima dostupan. Pa je počela i njegova komercijalna upotreba.

najpoznatiji kancelarijski materijal

Najpoznatiji kancelarijski materijal – Otkriće papira

Svi znamo da su Egipaćni izumeli pergament koji je služio za pisanje. Kako je zbog načina proizvodnje bio veoma skup, iz njega je razvijen jeftiniji oblik – papirus.

Međutim, pogrešno je mišljenje da se današnja papirna konfekcija razvila iz papirusa. Za njeno otkriće zaslužan je Kinez Cai Lun. On je stvorio prvi papir napravljen od “kore bambusa, konoplje, starih krpa i ribljih mreža”. Ubrzo su bambusova vlakna zamenjena lanenim. A ostala su u upotrebi sve do 19. veka, kada je razvijen metod za preradu drveta.

Naime, Charles Fenerty i Friedrich Gottlob Keller su na osnovu istraživanja René Antoine Ferchault de Réaumura usavršili proces pulpiranja drvenih vlakana koje je osnova za proizvodnju papira.

Najpoznatiji kancelarijski materijal – Spajalica

Spajalice predstavljaju najpoznatiji kancelarijski materijal napravljen od čelične žice. A koriste se za privremeno spajanje dokumenata.

Oko nastanka spajalice stvoren je pravi mit. Norvežani i danas navode da je tvorac njihov zemljak Johan Vaaler. On je, čak, dobio patent za svoj dizajn u Nemačkoj i Americi. Imajući u vidu da je Vaaler bio službenik u Zavodu za patente ne čudi što je izum, i pored nedostataka, dobio upotrebnu vrednost.

Njegove spajalice, zapravo, nisu bile funkcionalne. Jer su sadržale samo dva savijene kruga, bez poslednjeg, unutrašnjeg dela. Te je spajanje papira pomoću njih bilo otežano.

Pravi izumitelj spajalice je William Middlebrook. O tome svedoči i nacrt mašine “za izradu žičanih klipova” iz 1899. godine.

Tokom godina razvijenea su brojne modifikacije – sa oblim ivicama, trouglastm savijanjem, spajalice od plastike itd. Ipak, originalni dizajn se pokazao kao najprihvatljiviji. Samim tim I kao najpoznatiji kancelarijski materijal.

najpoznatiji kancelarijski materijal

Najpoznatiji kancelarijski materijal za otklanjanje grešaka pri pisanju

Korektori ili belila su tečnosti koje se koriste za prikrivanje grešaka u pisanju. Njihovim otkrićem olakšana je obrada teksta u poslovnom svetu.

Korektor je 1956. godine kreirala Bette Nesmith Graham. Sekretarica u teksaškoj banci godinama je pokušavala da nađe načina kako bi greške u pisanju i kucanju mogle da se isprave. Na taj način ne bi bilo potrebno da se posao radi iz početka.

Tako je u dane Božića, videvši kako slikari ukrašavaju bojom izloge, došla na ideju da u kuhinjskom mikseru pomeša osnovnu temperu. Zajedno sa sinom Michaelom u svojoj garaži je započela proizvodnju u bočicama koje su nosile naziv “Mistake Out“, kako je Graham nazvala otkrivenu tečnost.

Proizvod je prvobitno ponudila kompaniji IBM koji su je odbili. Da bi 1979. licencu otkupila Gillette Corporation za 47,5 miliona dolara.

Najpoznatiji kancelarijski materijal dostupan je u asortimanu kompanije Kairos Birooprema. Čitavu ponudu pogledajte na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor