Blog

Permanenti markeri – Neophodan stoni pribor

Permanentni markeri

Permanenti markeri spadaju u pribor za kancelarijski sto novijeg datuma.

Iako su se prvobitne verzije pojave početkom 20. veka, zahvaljujući Lee Newmanu, prvi markeri doživeli su komercijalnu upotrebu tek 4 decenija kasnije. Naime, Sidney Rosenthal je stvorio „Magic Marker“, koji se sastojao od staklene bočice sa mastilom i fitiljem od filca.

Kako je njegov izum vrlo brzo stekao popularnost, Japanac Yukio Horie, iz kompanije Pentel, 1962. godine razvio je novi oblik sa vlaknastim vrhom koji je omogućio povlačenje finih linija.

Upravo ovaj napredak postavio je osnovu za usavršavanje markera. Tako je Sharpie kompanija 1964. godine predstavila tzv. trajni marker sa mastilom u stilu olovke.

Šta su permanenti markeri?

Kao što im naziv kaže, permanenti markeri su se koristi za stvaranje trajnog ili polutrajnog traga na različitim površinama. Njihovo mastilo mora da sadrži 3 sastojka, a to je boja, rastvarač (nosač) i smola.Permanenti markeriBoja kod ove vrste markera su zapravo pigmenti, jer oni manje blede, ne razlivaju se prilikom pisanja i otporni su na dejstvo vlage i drugih agenasa iz okoline. Na taj način je obezbeđena postojanost, intenzivni kolorit i vodootpornost.

Nosač je ključni deo markera. On ima zadatak da prenese boju na površinu. Pri čemu mora automatski da ispari pri nanošenju mastila na površinu. Ranije su nosači bili napravljeni od hemikalija kao što su ksilen i toluen, da bi 90-ih godina bili zamenjeni manje toksičnom supstancom, odnosno alkoholom.

Smola je polimer nalik lepku, koji obezbeđuje da se boja iz mastila „zalepi” za papir kada rastvarač ispari. Bez nje boja bi se pretvorila u prašinu i otpala sa površine čim rastvarač nestane.

U ovom elementu je i glavna razlika između trajnih i netrajnih markera. Kod trajnih vrsta smola ima tendenciju da bude veoma nepolarna. Što znači da se ne rastvara u vodi. Dok netrajne vrste, kao što su markeri za belu tablu, koriste smole koje se lako rastvaraju u vodi.

Permanenti markeri imaju široku upotrebu

Da su permanenti markeri kancelarijski materijal koji srećemo u svakoj kancelariji govori i činjenica da ih možete koristiti na raznim površinima, uključujući drvo, plastiku, metal…

S obzirom da nisu rastvorljivi sa vodom trajni markeri su često deo opreme građevinara, vodoinstalatera i drugih radnika, jer sa njima mogu pisati po kamenu, cigli, kablovima…

Pored poslovnog sveta, često se koriste i u kućnoj upotrebi. Posebno za oslikavanje stakla i tkanina. Za razliku od drugih tehnika dekorisanja, permanenti markeri omogućavaju preciznost pri crtanju, čak i na oblim površinama, poput čaša i flaša. Takođe, sa njima možete pedantno da crtate po tkanini, bez flekanja i prelivanja na delove koje ne želite da oslikate. Dodatna prednost se ogleda u sušenju crteža nakon samo par minuta.

Da li se mogu nečim obrisati?

Trag trajnih markera se ne može ukloniti običnom vodom ili trljanjem. Jedino se skida pomoću alkohola ili acetona.Permanenti markeriPermanenti markeri različitih veličinama i oblika vrhova – počev od ultra finih do širokih možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čeka i drugi pribor za pisanje, kao što flomasteri, lineri, roler i gel olovke…

Slični blogovi

Ostavite odgovor