Blog

Pištolj za lepljenje – Zašto vam je potreban?

Pištolj za lepljenje

Pištolj za lepljenje je specijalno dizajnirani aparat koji se koristi za spajanje različitih materijala.

Iako je čovek od davnina koristio različite smese sa lepljenje, preteča današnjeg lepka javila se krajem 17. veka. Da bi 2 veka kasnije nastala i prva sintetička polimerna lepila. Upravo su ona pokrenula pravu revoluciju u industriji, posluživši kao osnova za nastanak pištolja za lepljenje 50-ih godina.

Međutim, prvi modeli bili su previše glomazni, te je lepljenje bilo otežano. Čak ni proces spajanja nije bilo adekvatan, jer nisu obezbeđivali precizno i uredno lepljenje. Sa napretkom tehnike i tehnologije, došlo je do poboljšanja u njihovm dizajnu, tako se 70-ih godina pojavio pištolj za lepljenje koji je ispunjavao sve kriterijume, kako u kućnoj, tako i u poslovnoj upotrebi.

Zašto je pištolj za lepljenje postao kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji otkriva vam u ovom blogu Kairos Birooprema.

Koje su prednosti upotrebe pištolja za lepak?

Pištolji rade na principu zagrevanja štapa za lepljenje tako da lepak prelazi iz čvrstog u tečno stanje koje obezbeđuje lako nanošenje na površinu koja se lepi.

Pištolj za lepljenjeZavisno od temperature na kojima se vrši zagrevanje, postoje 2 verzije. Pištolji sa niskim topljenjem koji koriste temperature do 120 stepeni Celzijusovih i pištolji sa visokim temperaturama, kod kojih se proces topljenja odvija na preko 190 stepeni Celzijusovih.

Bez obzira koji model se koristi, prednosti u odnosu na klasični lepak su ogromne. Pre svega, pištolj za lepljenje postiže vrlo brzo svoju maksimalnu snagu lepljenja i suši se za nekoliko sekundi. Time je zagarantovano brzo lepljenje, gotovo istog trenutka nakon spajanja površine. Zahvaljujući okidaču omogućena je veća kontrola nanošenja. Samim tim i veća preciznost u radu, dok je eliminisano nepotrebno rasipanje, što je čest slučaj kod klasičnih lepkova u tubi.

Pored izuzetne preciznosti, pištolji za lepak se mogu pohvaliti trajnošću. Naime, štapići lepka imaju neograničen vek trajanja, u poređenju sa, na primer, lepkom u bočici koji se nakon nekog vremena suši. Čak i posle više godina lepak u štapićima zadržava sve perfomanse.

Široka upotreba

Pištolj za lepljenje ne koristi se samo za lepljenje papira i kartona. On ima mnogo veću moć spajanja, od standardnih lepila.

Srećemo ga u ručnoj radinosti, naročito pri izradi nakita i ukrasnih predmeta. Veoma je efikasan i pri spajanju tkanina i drveta, te se često koristi za izradu nameštaja. Mada se može primenjivati i za pričvršćivanje malih spojeva, za sklapanje ožičenja, površinsko laminiranje, kao i za druge vrste spajanja različitih materijala. Dok u poslovnom svetu spada i u kancelarijski materijal za pakovanje.

Održavanje pištolja za lepljenje

Čišćenje pištolja za lepak je ključno za pravilno održavanje i dugotrajnu upotrebu. Stručnjaci savetuju da čistite pištolj tokom i neposredno nakon upotrebe.

Tokom upotrebe uvek treba da obrišete vidljivi višak lepka sa mlaznice i svih drugih delova kako biste sprečili da se lepak akupi na bilo kom delu. Nakon upotrebe, trebalo bi da prođete rastvaračem ili specijalnim sredstvom za skidanje lepka kroz sve delove pištolja da biste očistili sav višak iz unutrašnjosti.

Pištolj za lepljenjePištolj za lepljenje možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posetite na raspolaganju vam je online kupovina kancelarijskog materijala putem našeg zvaničnog sajta.

Slični blogovi

Ostavite odgovor