Blog

Rasheftivači – Osnovni kancelarijski materijal!

Rasheftivaci

Rasheftivači predstavljaju osnovni kancelarijski materijal svakog poslovanja.

Bez obzira da li radite u maloj porodičnoj kompaniji ili velikoj korporaciji, papiri su nezamenjivi materijal. Razna dokumenta, ugovori, projekti, pa i ideje zabeleženi su na njima. I dok mnogi nakon izvesnog vremena završe u korpi za đubre, postoje i oni koji zahtevaju odlaganje dokumenata u fascikle i registratore. Samim tim, i spajanje u određene celine. U tome vam mogu pomoći heftalice.

Međutim, nije redak slučaj da spojeni materijal na ovaj način mora biti razdvojen, te su uz heftalice obavezni i rasheftivači. U pitanju su mali uređaji koji omogućavaju brzo i lako uklanjanje listova papira koji su spojeni hetalicom. Pri čemu ne dovode do cepanja ili bilo kakvog drugog oštećanja, što bi bio slučaj ukoliko pokušate na bilo koji drugi način da otklonite municiju za heftalice sa papira.

Kada su se pojavili rasheftivači?

Od kako je papir za kancelarije dobio široku upotrebu, zaposleni se se trudili da pronađu način na koji će listove povezati u celinu. Tako su krajem 19. veka nastale prve heftalice. Deset godina kasnije pojavila se i municija za heftalice. Zahvaljujući metalnoj pravouganoj konstrukciji omogućeno je čvrsto povezivanje.

RasheftivaciMeđutim, pojava deheftera, kako se rasheftivači još nazivaju, morala da sačeka 20. vek. Prvi uređaji dizajnirani za uklanjanje municije heftalica su patentirani 1916. godine, ali zbog veličine i težine nisu naišli na komercijalnu primenu. Tek 1927. godine William G. Pankonin iz Čikaga je stvorio mali aparat koji je imao izgled kandži. Sastojao se od 2 suprotna para tankih, strmih klinova postavljenih na osovinu i opruge koja vraća uređaj u otvoreni položaj nakon upotrebe. Ovu formu rasheftivači su zadržali do današnjih dana.

Pankoninov izum je 1935. godine kompanija Ace Fastener plasirala na tržište, te se vrlo brzo našao u svim kancelarijama. Model je redizajniran sredinom 20. veka. tako da su čelične ručke zamenjene plastičnim. Time je ovaj stoni pribor postao znatno laganiji.

Kako se koriste rasheftivači?

Rasheftivači su veoma laki za upotrebu. Sve što treba da uradite jeste da papire koji su zaheftani okrenete na poleđinu tako da vam bude dostupan spoj municije. Postavite zupce rasheftivača ispod mesta gde se municija spaja sa papirom. Zatim lagano spojite suprotne klinove na uređaju i povucite na gore. Na taj način će se spojevi municije “otvoriti”.

Nakon što ste olabavili zupce municije, okrenite papire sa prednje strane i nežno izvucite municiju iz spojenih papira. Pri tome možete iskoristiti ponovo rasheftivač ili obuhvatite prstima municiju i lagano povucite.

Kako izabrati rasheftivač?

Iako je forma u osnovi ista rasheftivači dolaze sa ručicama različitog izgleda. Zato je važno da prilikom odabira obratite pažnju da li imaju ergonomski dizajn kako biste izbegli zamor pristiju. Ova karakteristika je posebno važna ako u poslu često imate zadatak da rasheftate gomilu spojenih papira.

RasheftivaciDruga važna karakteristika jeste materijal. Birajte modele koji su napravljeni od visokokvalitetne plastike i nerđajućeg čelika. U protivnom, moraćete često da izdvajate novac za nabavku novih rasheftivača.

Različite vrste rasheftivača, kao i drugi stoni pribor neophodan svakoj kancelariji, možete pronaći u bogatoj ponudi Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor