Ostale vesti

Registratori – Kancelarijski materijal koji odoleva vremenu

registratori

Registratori predstavljaju velike fajlove za čuvanje dokumenata.

Brojne studije pokazuju da zaposleni trećinu svog života provedu na poslu. Te ne čudi što je kancelarija postala naš drugi dom u kome se uspostavljaju kontakti, odvijaju sastanci, razvijaju ideje koje vode ka ispunjenu cilja i ostvarivanju uspeha.

Međutim, da bismo uspešno obavljali radne zadatke, kancelarija mora da bude funkcionalna i uredna. Jer jedino sređeno radno mesto omogućuje efikasnost, a samim tim i veću produktivnost. Pa je kancelarijski materijal za organizovanje i skladištenje dokumenata obavezan u svakom poslu.

Registratori su nastali u 19. veku

Nemački preduzetnik i inovator Friedrich Soennecken kontruisao je prvi registrator 1886. godine u Bonu. Njegov izum usavršio je Louis Leitz, osnivač Leitz kompanije koja je postala poznata po proizvodnji bušača papira. Ovaj izumitelj je dodao rupu za prste na bočnoj strani koja je omogućila lakše povlačenje registratora sa pretrpanih polica.

Već 1890. godine Andreas Tengwall je uveo još jednu promenu. Naime, on je stvorio tzv. „Trio binder“. U pitanju je sistem povezivanja koji sadrži tri prstena. Na njima se kači probušeni papir, a zatim pričvršćuje kako se ne bi pomerao. Razmak između prstenova u „Trio binder-u“ postao je standard za pravljenje registratora u Evropi, a od 1904. godine i u Severnoj Americi.

Vrlo brzo registratori su postali obavezni kancelarijski pribor. Te ih danas srećemo u različitim dimenzijama, zavisno od veličine papira za koji su pravljeni. Kao i različitim standardima za prstenove (ring binder). Pored 3, česti su modeli sa 2 ili 4, dok specijalni organizatori i memorandumske knjige koriste sistem sa 6 ili 7 prstenova.

Tokom godina registratori su poslužili kao osnova za pojedini potrošni kancelarijski materijal. Odnosno, moderna sveska i notes poseduju njihov sistem povezivanja koji omogućava lakše pisanje.

Registrator kartonski B5Registratori imaju višestruku namenu

Registratori su poznati, pre svega, kao kancelarijski pribor za arhiviranje dokumentacije.

Iako se savremeno poslovanje odvija najvećim delom preko interneta i mobilnih telefona, papirna konfekcija još uvek igra značajnu ulogu. Mnogi ugovori i dokumenta se čuvaju u svom izvornom obliku. Da gomila papira ne bi zatrpala radni sto, tu su registratori koji pružaju dostupnost svakom dokumentu kada je to potrebno.

Upravo zbog izuzetne preglednosti, registratori su i značajan kancelarijski materijal za sastanke. Kako imaju mnogo veći kapacitet u odnosu na fascikle svu potrebnu dokumentaciju za sastanak možete smestiti u samo jedan registrator.

Da li će registratori nestati iz upotrebe?

Razvoj tehnike doveo je do stvaranja sistema za elektronsku arhivu. Prelazak na elektronsku obradu dokumenata u razvijenim firmama postala je neminovnost. Jedinstvene baze podataka donose uštedu u vremenu obrade, kao i prostoru za čuvanje.

Ipak, imajte u vidu da moderna tehnologija pored prednosti ima i izvesne nedostatke. Nije redak slučaj da su ovi sistemi hakovani, pa njihovo korišćenje donosi i rizik za poslovanje. Zato je upotreba klasičnog vida arhiviranja neophodna, jer jedino registratori štite poslovanje od krađe podataka.

Kairos Birooprema ima u svoj ponudi registratore različitih dimenzija. Celokupni asortiman pogledajte na www.mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor