Ostale vesti

Vazdušasta koverta

Vazdušasta koverta

Vazdušasta koverta je obavezni kancelarijski pribor.

Od svog postanka u Staroj Grčkoj, preko Srednjeg veka, pa do Industrijske revolucija, kancelarija je preživela brojne promene. Smenjivala se struktura, namena, ali i nameštaj i pribor u njoj. Tako su ranijih decenija pisaća mašina, drveni ormani za arhiviranje dokumentacije, sveske, pribor za pisanje i klasični stolovi i stolice činili kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Danas, u doba tehnike i tehnologije, radno mesto je ispunjeno najmodernijim uređajima, ali i priborom koji olakšava planiranje i organizaciju posla, kao što su magnetne table, noževi za sečenje papira, aparati za plastifikaciju

Ipak, postoji kancelarijski materijal koji uspešno odoleva vremenu, te i u savremenom dobu ima široku upotrebu. Upravo takve su vazdušaste koverte.

Vazdušaste koverte su nastale u drugoj polovini 20. veka

Prve koverte nastale su još pre 4.000 godina. Odnosno, Vavilonci su kao omot za svoje pošiljke koristili specijalno dizajniranu glinu. Tako da je unutrašnjost bila sačuvana ne samo od oštećenja, već i od nepoželjnih pogleda.

Moderne koverte razvijene su u 17. veku, uporedo sa napretkom britanske i francuske poštanske službe. Zvaničnu formu, zapravo, dobile su 1671. godine, kada je Antoine de Courtin prvi put napisao adresu primaoca na pošiljci. Njegov primer vrlo brzo je naišao na odobravanje, postavši standard popunjavanja.

Međutim, razvoj koverti ovde nije zaustavljen. Slanje različitih vrsta pošiljki uslovilo je otkriće novih modela. Tako je James Green Arnold 1876. godine izumeo samolepljive koverte. A 2 decenije kasnije Americus F. Callahan patentirao je verziju sa prozorom.

Poslednja u nizu dizajnirana je vazdušasta koverta. Naime, inženjer Alfred Fielding i hemičar Marc Chavannes 1957. godine pokušavali su da razviju plastificirani tapet koji bi bio lak za održavanje. Te su plastičnu tuš zavesu propustili kroz mašinu za toplotno zatvaranje. Umesto željenog rezultata dobili su tanku plastiku sa mehurićima ispunjenim vazduhom. Svoje otkriće nazvali su Bubble Wrap.

Zbog izuzetne zaštitne moći, ovaj materijal je vrlo brzo našao primenu u pakovanju za selidbe. Ujedno, postao je glavni deo novog modela koverti koja je, upravo, po njemu i dobila naziv – vazdušasta koverta.

Vazdušasta koverta je nezamenjivi kancelarijski materijal za pakovanje

Vazdušasta koverta je najsigurnije sredstvo za slanje osetljivih predmeta, poput nakita, stakla, kompaktnih diskova…

Kancelarijski materijal vazdusata koverta

Studije pokazuju da se mali paketi koji se šalju poštom, premeštaju iz ruke u ruku radnika u proseku 27 puta. Čime je rizik od ispuštanja, a samim tim i oštećenje, prilično velik. Međutim, pakovanje predmeta u kovertu sa zaštitnim omotom od vazdušnih mehurića garantuje njihovu bezbednost. Pa nećete morati da brinete da li će stići na pravu adresu u jednom komadu.

Upravo zbog velikog stepena sigurnosti vazdušasta koverta se osim u poslovnom svetu koristi i za slanje privatnih pošiljki.

 

Vazdušasta koverta dolazi u različitim dimenzijama

Baš kao standardne koverte, tako i vazdušaste imaju odgovarajući format. Postoji 6 tipova, koji su označeni slovima – C, CD, D, G, H, K. Najmanjih dimenzija je C vazdušasta koverta i iznosi 150 x 120mm. Dok je K format najveći – 350 x 470mm.

Posebnu grupu čini CD tip. Kao što joj i sam naziv kaže, ova koverta je namenjena isključivo za CD diskove.

Kompanija Kairos Birooprema ima širok spektar različitih vrsta i veličina koverti, uključujući i vazdušaste. Celokupni asortiman možete pogledati na sajtu www.mojakancelarija.com.

Ostavite odgovor