Ostale vesti

Zaštitne maske kao mera prevencije protiv korona virusa

zaštitne maske kairos birooprema moja kancelarija 1

Zaštitne maske za lice danas su jedan od najtraženijih proizvoda.

Već 4 meseca svet se suočava sa velikim zdravstvenim problemom. Reč je o novom korona virusu koji je prvi put registrovan 30. decembra 2019. godine u Vuhanu. Iz Kine neverovatnom brzinom je zahvatio druge kontinente, poprimivši karakteristike pandemije.

Da je u pitanju ozbiljna bolest govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije. Prema poslednjem izveštaju od korona virusa obolelo je skoro 1.200.000 ljudi, a preko 64.000 njih je izgubilo bitku.

Nažalost, COVID-19, kako glasi njegov zvanični naziv, stigao je i u našu zemlju. Te se gotovo preko noći život u Srbiji promenio. Zatvorene su škole i fakulteti, ugostiteljski objekti i tržni centri, a većina zaposlenih radi od kuće. Dok je najstarijim građanima potpuno zabranjeno kretanje.

Zapravo, način funkcionisanja celog društva se prilagodio novonastaloj situaciji. A jedna od novina koju srećemo jeste nošenje zaštitne maske kao preventivne mere.

Zaštitne maske imaju dugu istoriju

Potreba za zaštitom lica postojala je od davnina. Još je italijanski istraživač Marco Polo na svom putovanju kroz Kinu primetio da sluge na dvoru prilikom služenja hrane caru nose svilene krpe preko ustiju.

zaštitne maske kairos birooprema moja kancelarija 2

Ipak, tačni podaci kada je nastala zaštitna maska za lice nisu otkriveni. Sa sigurnošću se zna da ju je prvi upotrebio francuski hirurg Paul Berger tokom operacije u Parizu 1897. godine. Prvobitno je bila napravljena od jednog sloja gaze. Da bi 11 godina kasnije maskama dodat još jedan sloj radi bolje zaštite.

Ubrzo se pokazala njihova efikasnost ne samo pri operacijama, već i za druge intervencije. Pa su proizvođači nastojali da pobošljaju perfomanse.

Da li su protektivne maske neophodna mera prevencije protiv korona virusa?

COVID-19 je veoma otporan virus. Upravo je to i glavni razlog ovolike rasprostranjenosti. U najvećoj meri bolest se prenosi kapljičnim putem. Odnosno, kašljanjem i kijanjem.

Najnovija studija koja je objavljena u SAD-u pokazala je da prilikom kašljanja kapljice mogu da dosegnu i do 6 metara, a kijanjem dostižu udaljenost od, čak, 8 metara. Imajući ovo u vidu naložena mera držanja 2 m rastojanja između ljudi nikako nije dovoljna. Te je sigurnija zaštita nošenje maske.

Svakako, zaštitne maske ne morate da nosite u kući. Stručnjaci savetuju da je koristite prilikom odlaska u kupovinu, na posao i u drugim javnim prostorijama. Takođe, naložena je upotreba ako imate respiratorne simptome (kašalj ili kijanje) kako biste zaštitili druge.

Pamučne zaštitne maske – Kada se nose i kako se održavaju?

Hirurške maske su namenjene za jednokratnu upotrebu, tj. mogu se nositi samo jednom. Zbog toga su mnogi proizvođači započeli izradu maski od pamuka. Naime, ovaj materijal se pokazao najboljim u procesu sterilizacije.

zaštitne maske kairos birooprema moja kancelarija 3

Tačnije, prilikom izlaganja na temperaturi od 100 do 135 stepeni Celijusovih.

Da bi pamučne maske, zaista, pružile zaštitu neophodno je pravilno korišćenje. Pre svega, one moraju biti sterilne pre upotrebe. To znači da je morate, najpre, iskuvati i ispeglati. Takođe, važno je da pre stavljanja ruke dobro operete vodom i sapunom. Tek onda možete svoju masku da postavite vodeći računa da ona prekriva nos i usta, ali i da doseže ispod brade.

Zaštitne maske napravljene od 2 sloja stopostotnog pamuka možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Posetite naš sajt mojakancelarija.com kako biste obavili kupovinu, jer briga za zdravlje vas i vaših najmilijih danas je najpotrebnija.

Slični blogovi

Ostavite odgovor