Ostale vesti

Novogodišnja dekoracija

Novogodišnja dekoracija

Novogodišnja dekoracija čini praznike posebnim.

Stiže  i poslednji mesec u godini što znači da nam Nova godina polako kuca na vrata. Novogodišnja dekoracija uveliko krasi gradske trgove. Dok su šetališta preplavile ušećerene jabuke, praznične lizalice, miris pečenog kestenja, kuvanog vina i mnogih drugih đakonija sa zimskih vašara.

Čini se da je sve spremno za proslavu najluđe noći, pa je vreme da prazničnu atmosferu unesemo i u svoj dom. Kao i svake godine, izvadićemo dekoraciju koju smo kupovali prethodnih godina, porcelanske kugle naših baka, kao i ukrase od papira koje smo zajedno sa mamom pravili u detinjstvu. Zasluženo mesto u stvaranju uspomena, sigurno, će dobiti i neki novi novogodišnji ukrasi.

Novogodišnja dekoracija -1-

Najvažnija novogodišnja dekoracija

Novogodišnja dekoracija ne može se zamisliti bez jelke. Ona zauzima centralno mesto u stanu, a prema verovanju mališana i mesto ispod kog Deda Mraz ostavlja poklone.

Upravo ovo drvo ima najveću simboliku u novogodišnjoj noći pa ne čudi što se za njega vezuju brojne legende. Prema jednoj, ono je zajedno sa borom i kedrovim drvetom raslo ispred pećine u kojoj je rođen Isus Hrist. Kao poklon za rođenje kedar je bebi podario mirišljave iglice, a bor svoje šišarke. Novogodišnje drvce je bilo veoma tužno, jer njegova krošnja nije imala plodove niti ukrasno lišće. Da bi umirio drvce anđeo je spustio zvezdu sa neba na njegov vrh koju je ono poklonilo malom Isusu, pa odatle običaj da se na vrhu novogodišnje jelke nalazi prelepa zlatna zvezda.

Drugo predanje govori o Svetom Bonifaciju. Tokom putovanja kroz Francusku i Nemačku ovaj engleski monah naišao je na grupu mnogobožaca koji su ispred hrasta prinosili dete kao žrtvu bogu Toru. Ljut, Bonificije je jednim udarcem pesnice oborio drvo i spasio dete. A na tom mestu, u znak života, izraslo je novogodišnje drvce.

Treća priča ističe da je ova novogodišnja dekoracija nastala kao zahvalnost siromašnom drvoseči koji je na Badnje veče izgubljenom detetu pružio prenoćište i hranu.

Bez obzira na verovanja i legende, danas novogodišnje drvce dolazi u najraznovrsnijim oblicima. Počev od pravih prirodnih, preko svedenih plastičnih jelki, pa do modernih, svetlećih koje su već ukrašene lampicama.

Tradicija novogodišnjeg ukrašavanja

Verovali ili ne, novogodišnja dekoracija je postojala još pre Nove ere. Stari Rimljani su smatrali da u jelkama žive šumski duhovi pa su pravili ukrase u obliku sunca i meseca kojim bi kitili ovo drveće. Vremenom običaj se promenio. Tako da su počeli sa sečom mladica koje su unosili u kuću i dekorisali.

Prvi pisani trag o kićenju dolazi iz Nemačke. Prvobitno, novogodišnje drvce je ukrašavano crvenim jabuka, orasima, suvim šljivama i suvim urmama. Da bi ove “jestive” ukrase zamenili prelepi stakleni. Naime, jedan siromašni nemački duvač stakla nije mogao svojoj deci da priušti “hranu za kićenje” te je došao na ideju da od stakla napravi raznobojne kugle.

Ova novogodišnja dekoracija je naišla na oduševljenje među ljudima, potisnuvši vrlo brzo iz upotrebe druge ukrase. Na osnovu ideje duvača stakla nastale su i današnje kugle.

Novogodišnja dekoracija -2-

Novogodišnja dekoracija za radni prostor

Novu godinu ne proslavljamo samo kod kuće i sa prijateljima. S obzirom da više od trećine svog dana provodimo na poslu, kancelarija je odavno postala naš drugi dom. Samim tim ni novogodišnja dekoracija nije namenjena samo za dnevnu ili dečiju sobu.

Zato uz obavezni kancelarijski pribor smestite jelku sa raskošnim kuglama. Kancelarijski materijal za radni sto u ovo doba godine neka zamene figurice Deda Mraza i Sneška Belića, dok dašak elegancije u poslovni prostor doneće svetleća novogodišnja dekoracija u obliku jelena.

Najlepšu novogodišnju dekoraciju za dom i kancelariju možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor