Ostale vesti

Makaze kao kancelarijski materijal

Makaze predstavljaju alat za rezanje. Sačinjene su od dve ošrice koje su postavljene jedna nasuprot drugoj. Ove oštrice spojene su tako da ivicama klize jedna o drugu, čime se dobija ravna linija sečenja.

Iako se savremeno poslovanje najvećim delom odvija putem pametnih telefona, interneta i kompjutera makaze i danas važe za obavezni kancelarijski pribor.

Makaze su postojale još pre Nove ere

Najranije poznate makaze potiču iz Mesopotamije oko 3000. godine pre Nove ere. Bile su napravljene od dva bronzana sečiva koja su povezana tankom trakom. Ona je držala sečiva u ravni i davala im fleksibilnost. Odnosno, omogućavala da se oštrice rašire i ponovo stisnu. Ovaj oblik makaza korišćen je u Evropi sve do 16. veka.

Verovali ili ne, makaze kakve danas poznajemo nastale su u Rimu oko 100. godine pre Nove ere. Vrlo brzo model sa šrafom oko kog se okreću sečiva našao je svoju upotrebu u Kini, Koreji i Japanu.

Tokom Srednjeg veka razvijene su makaze sa oprugom. Pravljene su od pločica gvožđa ili čelika. Centar pločica se zagrevao, a zatim stavljao u kalup i savijao u spiralu. Nakon hlađenja ponovo se zagrevao kako bi postao savitljiv.

Korak dalje u razvoju otišao je Robert Hinchliffe 1761. godine. Zahvaljujući njemu makaze od kaljenog i poliranog čelika dobile su prepoznatljivu dršku za prste. Naime, Hinchliffe je razvio proces izrade metalnih lukova za prste koje je potom oblagao drugim materijalom. Svoj izum prodavao je vrlo uspešno u rodnom Londonu.

Tokom 19. veka ukrašavane su ručno kovanim drškama. U tom periodu u malom mestu Fiskars, u Finskoj vlasnik železare je pokrenuo širu proizvodnju makaza. Na taj način makaze su dobile komercijalnu upotrebu. Čuveni Fiskars model još uvek se koristi u svetu kao kancelarijski materijal.

makaze

Koristimo ih svakodnevno, u svakoj profesiji

Makaze su značajan kućni, školski i kancelarijski pribor. Gotovo da nema oblasti u kojoj makaze nisu našle svoju primenu. Koristimo ih svakodnevno za sečenje papira, kartona, plastike, metalnih folija, konopaca i žica.

Kod dece makaze predstavljaju sredstvo za razvoj motoričkih sposobnosti. Dok pojedine profesije, poput krojača i frizera, se zasnivaju, upravo, na njima. Pa u zavisnosti od namene postoje i različiti modeli makaza.

Takođe, postoje i posebno dizajnirane vrste koje su namenjene levorukim ljudima i invalidima. Čime im je olakšana upotreba.

Kako izabrati makaze za kancelariju?

Mnogi poslovni ljudi nastoje da nabave stoni pribor u što većoj količini, po najpovoljnijoj ceni. Te često biraju nekvalitetne i neadekvatne makaze.

S obzirom da je njihova glavna funkcija rezanje, obratite pažnju na vrstu sečiva. Makaze dolaze u 3 vrste noževa – neobloženi čelik, obložen titanom i obložen fluorom. Preporučljivo je da kupite obložen model. Fluorni premaz ne dozvoljava da se ostaci materijala prilikom sečenja lepe na oštrice. Dok titanijumski premaz pruža 3 puta veću izdržljivost od neobloženih.

makaze

Da biste bili sigurni u radu sa njima neophodno je da makaze budu udobne. Ova karakteristika zavisi od veličine, strukture i materijala ručke. Najudobnije su verzije sa gumenim ili plastičnim asimetričnim rupama za prste. Ovakva forma podrazumava da u gornji otvor stavite palac, a u donji druga dva prsta čime je obezbeđeno balansiranje tokom upotrebe.

Osim asimetričnih, postoje i makaze sa jednakim rupama za prste. Mada one ne pružaju dovoljni komfor. Te se prilikom rada sa njima ruka brže umara.

Ukoliko ste krenuli u nabavku novih makaza posetite kompaniju Kairos Birooprema. U bogatoj ponudi sigurno ćete pronaći model koji vam najviše odgovara.

 

 

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor