Ostale vesti

Kafa – moćni saveznik svakog posla

kafa

Kafa je omiljena ljudima širom sveta. Ujedno, ona je i najrasprostranjeniji napitak.

Kafa je, takođe, kamen temeljac na kojem se zasnivaju sve grane industrije. Zapravo, bez nje mnogi poslovni zadaci ne bi mogli da se obave. Pa ne čudi da u svakom kraju naše planete ljudi uživaju u njenoj čarobnoj aromi.

Poslednja istraživanja pokazaju da zaposleni u Srbiji ne mogu bez kafe. Prema statističkim podacima 75 odsto poslovnog stanovništva naše zemlje popije makar jednu šoljicu kafe u toku radnog dana.

Da kafa, zaista, ima uticaj na poslovanje otkriva vam kompanija za kancelarijski materijal Beograd, Kairos Birooprema.

Kafa moja kancelarija

Kafa je poznata od davnina

Otkriće kafe vezano je za legendu o pastiru iz Etiopije. Njegove koze su postajale „živahnije“ kada bi pojele nepoznate bobice. Pastir je rešio da ubere biljku i odnese je sveštenicima iz obližnjeg manastira. Vrlo brzo i sveštenici su otkrili efekat napitka napravljenog od bobica.

Iako je u pitanju samo priča, istorija kafe, stvarno, počinje u Etiopiji. Tačnije u oblasti Kafa po kojoj je dobila i naziv. Prvobitno je korišćena kao hrana u kombinaciji sa začinima. Mada su od nje pripremana i vina, po kojima su Etiopljani postali nadaleko poznati.

Iz Afrike kafa je u 9. veku prešla na Arapsko poluostrvo. Te je grad Moka u Jemenu postao centar njene trgovine. Da bi u 16. veku stigla u Carigrad, a zatim i u čitavu Evropu.

S obzirom da je služena isključivo u specijalnim lokalima, kafa je razvila posebnu socijalnu kulturu. Ova tradicija ispijanja zadržana je do današnjih dana.

Kafa povećava produktivnost

Jaka, crna ili, pak, lagana, sa mlekom – miris kafe u šolji na radnom stolu budi sva čula. Ona je savršeni način da započnete svoj radni dan, ali i poziv za pauzu, uz neobavezni razgovor sa kolegama.

Međutim, kafa je mnogo više od običnog napitka. Zahvaljujući koefinu, koji je snažan stimulans, dovoljan je jedan gutljaj da se probudimo. Naime, kafa deluje na centralni nervni sistem, povećavajući nivo energije u mozgu. Samim tim, imamo više snage da obavimo sve zadatke na poslu.

Naučna istraživanja su potvrdila da kafa poboljšava kratkoročno pamćenje, koncentraciju i opšte kognitivne funkcije. Ujedno, ubrzava percipiranje novih informacija i rešavanje najsloženijih problema.

Imajući ovo u vidu, aparati za kafu postali su obavezni kancelarijski pribor, a pakovanja kafe potrošni kancelarijski materijal.

Šoljica kafe postiče kreativnost

Ranijih godina važilo je mišljnje da kafa, zbog izazivanja budnosti, ublažava kreativnost. Najnovija studija Masačusetskog tehnološkog instituta pokazala je savim druge rezultate. Odnosno, da ispijanje kafe pomaže ljudima da budu kreativniji ne samo pojedinačno, već i u grupi. Što je ključni faktor prilikom donošenja važnih odluka i sklapanja novih saradnji. Pa možemo da kažemo da je kafa svojevrsni kancelarijski materijal za sastanke.

Šoljica omiljenog napitka razbija sve socijalne i profesionalne prepreke. Te čini da poslovni sastanak protekne u prijatnoj radnoj atmosferi. Dok inovativno razmišljanje, nastalo pod njenim uticajem, dovodi do visokog stepena efikasnosti.

Kako su ukusi zaposlenih različiti, kompanija Kairos Birooprema u svojoj bogatoj ponudi ima i više vrsta kafe. Pa ćete lako pronaći onu koja je omiljena vašem kolektivu.

Slični blogovi

Ostavite odgovor