Vesti

Pištolji za lepak – Najtraženiji kancelarijski pribor

Pištolji za lepak

Pištolji za lepak predstavljaju specijalno dizajnirane uređaje koji su namenjeni spajanju različitih materijala. Nastali su kao alternativa lepku na bazi vode, koji je često gubio moć u vlažnim klimatskim uslovima.

Mnogi izvori tvrde da je Paul Cope, radnik “Proctor and Gamble” izumeo termoplastične lepkove 40-ih godina. Da bi se postagla odgovarajuća toplota morali da su da budu rastopljeni u loncu. Zatim se smesa nanosila četkom na željenu podlogu. Proces lepljenja je bio neuredan, dugotrajan i neprecizan. Takođe, postojala je opasnost od opekotina. Zbog toga je George Schultz 1954. godine došao na ideju da stvori uređaj koji će omogućiti topljenje do potrebne tačke za lepljenje. Tako je nastao Polygun, prvi pištolj za lepak.

Sistem okidača bio je jednostavan, a punjenje lepka glomazno, ali pištolj je doneo revoluciju u industriji lepka, pa ne čudi što je 2 decenije kasnije 3M otkupio prava na ovu tehnologiju.

Tokom 70-ih godina nastavljen je razvoj pištolja za lepak u pogledu podešavanja i kontrole nanošenja. Danas postoji širok spektar – počev od malih modela za kućnu upotrebu, pa do industrijskih za komplikovane procese.

Kako rade pištolji za lepak?

Pištolj za lepak se sastoji od kućišta, mlaznice, grejača i profila za postavljanje. Da bi mogli da ga koristite neophodno je da ubacite poseban ketridž sa lepkom koji ima oblik štapića.

Pištolji za lepak

Nakon paljenja integrisani grejač u unutrašnjosti zagreva lepak do temperature od 100 stepeni Celzijusovih ili više. Na taj način lepak počinje da se topi prelazeći u tečno stanje koje možete lako da nanesete na povšinu.

Pritiskom na okidač lepak se postepeno troši omogućavajući ne samo izuzetnu preciznost, već i kontrolu istisnute količine.

Pištolji za lepak su obavezni kancelarijski materijal u 2021. godini

Pištolj za lepak postao je, zaista, svestran i vredan deo opreme u svim kancelarijama. Pomoću njega možete povezivati bilo koji materijal, uključujući drvo, tkaninu, plastiku, keramiku, staklo, metal, papir i sl. Ipak, pri upotrebi na metalu, drvetu i gumi preporučuje se zagrevanje fenom za kosu pre početka rada kako bi se dobila maksimalna čvrstoća jedinjenja.

Osim široke upotrebe, pištolji za lepak imaju niz prednosti. Pre svega, pružaju jaku vezu koja će trajati dugo, bez obzira na spoljašnje uslove. Upotreba je jednostavna, a proces sušenja je brz. Ujedno, okidač omogućava savršenu kontrolu protoka lepka. Samim tim, nema prelivanja, niti ikakvog nereda pri radu.

Štap za lepak ima neograničeni rok. Možete ga zagrevati, hladiti i dogrevati koliko god puta želite. Nikada neće promeniti svoja svojstva.

Pištolji za lepak čuvaju vaše zdravlje, jer ne sadrže rastvarače, otrovne materije i mirise, te je rad sa njim potpunu bezbedan.

Pištolj za lepak  u široj upotrebi

Iako je pištolj za lepak kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji, koji se koristi za pakovanje i lepljenje, sve više se sreće i u kućnoj upotrebi.

Pištolji za lepak

Odličan je za izvođenje većine popravki – počev od lepljenja drvenog nameštaja, pa do polomljenih igračaka i oštećenih knjiga. Možete ga koristiti i na keramici, kao i za izradu zaptivki za cevovode.

Pištolj za lepak je nezamenjivo sredstvo za sprečavanje klizenja tepiha, ali i obuće. Dovoljno je da dodate nekoliko tačaka na krajeve tepiha ili cipela i nakon sušenja nećete brinuti o padu pri hodanju.

Koristi se i za smanjivanje veličine prstena, dok je upotreba u dekorativne svrhe svima dobro poznata.

Pištolje za lepak svetski poznatog proizvođaača možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor