Ostale vesti

Pribor za pisanje bez kojeg je nemoguće zamisliti radni dan

Pribor za pisanje

Pribor za pisanje je jedan od najvažnijih pronalazaka čovečanstva. Zahvaljujući njemu možemo da zabeležimo našu istoriju, ideje i otkrića, kao i da ih prenosimo širom sveta.

Uporedo sa razvojem pisma razvijao se i pribor za pisanje.

Prvobitni pribor za pisanje nastao je kod starih naroda

Još su drevni Sumeri i Vavilonci koristili pribor za pisanje na glinenim pločicama. Rimljani su pisali voskom na table koji im je omogućavao da brišu napisani tekst. Kako je glina bila krhka i lomljiva, a vosak nije bio otporan na toplotu, ljudi su tražili druga rešenja. Tako su u Starom Egiptu koristili pribor za pisanje u vidu trske sa pigmentom. Vrlo brzo isečene trske su zamenila pera. Naime, još pre 4.000 godina kod Grka su se pojavili rukom pisani dokumenti, a za pisanje su služila pera od metala, kosti ili slonovače.

Od 17. veka pisanje je postalo sve popularnije, pa je i upotreba pera bila masovno rasprostranjena. S obzirom da su umakana u mastilo, pisanje je bilo prekidano posle samo nekoliko napisanih reči, pa zbog toga trag nije bio ujednačen.

Otkriće hemijske olovke podiglo je pribor za pisanje na viši nivo

Mastilo koje su pera koristila sporo se sušilo. Te su naučnici tražili nove ideja za pribor za pisanje.

Međutim, sve do početka 20. veka ni jedna od njih nije bila održiva. Tek je 1938. godine József László Biró napravio olovku sa mastilom koja je danas poznata kao hemijska. Da bi izbegao dotadašnji problem, ovaj Mađar je stvorio pribor za pisanje koji je koristio mastilo slično štamparskom, a kako je postojala opasnost da ono curi iz olovke, kreirao je metalnu kuglicu. Ona je bila montirana na vrhu mine, pa je njeno rotiranje omogućilo ravnomerno pisanje bez razlivanja i čekanja da se reči osuše.

Uvidevši prednost koju su imale hemijske olovke britanski preduzetnik Henry George Martin je nadogradio izum, i pustio ih u komecijalnu upotrebu, te su one postale najznačajniji kancelarijski pribor.

Savremeni pribor za pisanje donosi brojne mogućnosti

Poslovanje se danas odvija putem tehnologije, ali pisana reč je i dalje njegov nezamenljivi deo.

Upravo pribor za pisanje i papirna konfekcija čine osnovni potrošni kancelarijski materijal.

A da biste izabrali odgovarajuću, Kairos Birooprema vas upoznaje sa osnovnim vrstama koje su danas u upotrebi.

Hemijske olovke imaju najširu primenu. Njihova najveća prednost jeste dugi vek trajanja. Prema statističkim podacima njome se može napisati čak 45.000 reči. Nakon toga dovoljno je da zamenite minu i olovka je spremna za ponovno korišćenje.

Pored jednostavnijih, plastičnih modela koji su idealni za svakodnevnu upotrebu, tu su i elegantni luksuzni komadi. Ne zaboravite, da ove hemijske olovke daju lični pečat imidžu vaše kompanje na poslovnim sastancima i prilikom potpisivanja ugovora.

Ukoliko želite da pokažete profesionalnost, kompanija Kairos Birooprema vam predlaže da izaberete neki od modela brenda Parker koje možete pronaći u njihovoj ponudi.

Roler pen je razvijen 1963. godine. Doneo je savremeno mastilo u vidu tečnosti. Te je pisanje brzo i ne ostavlja jak otisak, jer lagano klizi po papiru. Na taj način omogućena je udobnost prilikom korišćenja jer se ruka na napreže. Takođe, trag je izraženiji nego kod hemijske olovke, ali mastilo je kraćeg veka.

Gel olovka je najnoviji proizvod i predstavlja kombinaciju hemijske i roler olovke. Mastilo na bazi gela je pigmentisano i pruža veliki izbor u pogledu boja. Postoje i modeli sa svetlucavim ili pastelnim pigmentima koje omogućavaju pisanje na tamnim površinama. Ipak, treba biti pažljiv da se intenzivne boje ne razliju usled malo jačeg pritiska rukom. Ovo je ujedno i njihova mana.

Pribor za pisanje

Veliki izbor pribora za pisanje, kao i sav kancelarijski materijal možete pronaći u bogatom asortimanu Kairos Biroopreme.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor