Ostale vesti

Papirna konfekcija

Papirna konfekcija

Papirna konfekcija predstavlja potrošni kancelarijski materijal. Čine je komercijalno proizvedeni proizvodi za pisanje, kako za ručno, tako i štampano.

Ona uključuje papire različitih vrsta, koverte, sveske i blokove, rolne kao i drugi materijal koji je neophodan u svakom poslovanju.

Papirna konfekcija se razvila u starom Egiptu

Potrebu za izražavanjem preko crteža imali su još praljudi. Međutim, tek stari Egipćani razvili oblik pergamenta koji je napravljen od veoma tanke kozije ili ovčije kože na kome je pisano.

Iako je imao svoje nedostatke, on je bio dugo godina u upotrebi. Zbog tada veoma visoke cene, mogli su da ga priušte samo bogataši.

Društveni razvoj zahtevao je da se pojavi trajnija papirna konfekcija kako bi se beležili uspesi i značajna dostignuća.

Tako je nastao papirus, koji je pravljen od istoimene biljke.  Papirusove vrpce su postavljane poprečno, premazivane lepljivim brašnom, sušene, a zatim glačane slonovom kosti.

Ovaj prvi kancelarijski materijal je pokazao bolje karakteristike od pergamenta, jer u vlažnim uslovima nije dolazilo do buđanja, a rok trajanja je bio čak 200 godina.

Od Egipta proširio se na Evropu gde je korišćen sve do 12. veka. Čak se smatra da je reč papir upravo izvedena iz papirusa.

Papirna konfekcija duguje svoj razvoj jednom Kinezu

Papirna konfekcija

Kinez po imenu Ts’ai Lun je zaslužan za nastanak papira sa kojim je krenula da se razvija današnja papirna konfekcija.

Za pravljanje je korišćena kora od drveća i bambusova vlakna čime je stvorena kvalitetna podloga za pisanje koja se širila u druge zemlje sveta i predstavljala standard za kancelarijski pribor dugi niz vekova.

Ubrzo su bambusova vlakna zamenjena lanenim koja su doprinela većem kvalitetu, što je dovelo do značajnog napretka u oblasti papirne konfekcije i pojave prve štamparske mašine koju je konstruisao nemački izumitelj Johannes Gutenberg.

Na prelazu iz 18. u 19. vek, počinje sve veća upotreba štamparija, pa se javlja i veća potreba za materijalom za pisanje.

Papirna konfekcija koja je potrebna savremenom poslovanju

Papirna konfekcija

Iako se u doba tehnologije i napretka veći deo posla obavlja elektronskim putem, papirna konfekcija i dalje igra važnu ulogu u kancelariji.

Čak ni Microsoft Office, Word i Outlook sa mnogim funkcijama ne mogu potpuno da zamene razne vrste notesa i sveski, koji su decenijama od suštinskog značaja za svakodnevno vođenje poslovanja.

Ovaj osnovni potrošni kancelarisjki materijal je nezamenljiv za zakazivanje sastanaka, beleženje ideja u kancelariji i na sastancima. Zatim za pisanje infomacija na seminarima, dok poslovne knjige i razni setovi obrazaca su obavezni za izdavanje dokumenata i robe, kao i za sve vidove plaćanja. Isto tako su veoma bitni  i za arhiviranje dokumentacije.

Iako je u privatnom životu pisanje pisama odavno prevaziđeno, u poslovnom svetu slanje rešenja, računa pa čak i pozivnica za određene dogođaje vrši se poštom. Zato koverte spadaju u osnovni kancelarijski materijal. Odabir odgovarajuće, uz personalizovanu štampu sa vašim logotipom, pokazuje autentičnost i pouzdanost i doprinosi boljem generalnom utisku o vašoj firmi.

Kairos Birooprema ima širok spektar papirne konfekcije koja je neophodna za poslovanje. Posetite naš sajt i pogledajte celokupnu ponudu na www.mojakancelarija.com.

Slični blogovi

One thought on “Papirna konfekcija

  1. Eli kaže:

    Da li bi vas obradovalo ili posramilo da dobijete prevaziđeno pismo?

Ostavite odgovor