Blog

Kako izabrati blok sa spiralom?

Blok sa spiralom

Blok sa spiralom je jedan od najpopularnijih kancelarijskih materijala za svako poslovanje.

Bilo da ih koristite za beleženje ideja, liste obaveza ili informacija sa sastanaka – blokovi su od davnina imali važnu ulogu u svetu poslovanja. Čak i danas, kada su mnoge radne operacije digitalizovane, zapisivanje rukom u blok je najbolja navika poslovnih ljudi.

Imajući ovo u vidu ne čudi što blokovi za beleške dolaze u različitim modelima. Počev od korica različitih debljina, preko povezivanja, pa do broja listova – mogućnosti su brojne. Ipak, posebnu pažnju privlači blok sa spiralom.

Zašto je ovaj model bloka najupotrebljavaniji u kancelarijama širom sveta otkriva vam Kairos Birooprema.

Kada se pojavio blok sa spiralom?

Verovali ili ne, blok sa spiralom potiče od registratora. To znači da ideja o njegovom nastanku je stara više od jednog veka.

Blok sa spiralomSve je počelo davne 1886. godine kada je Louis Leitz počeo da buši bočnu stranu papira kako bi omogućio lakše spajanje. Četiri godine kasnije Andreas Tengwall je stvorio tzv. „Trio binder“. U pitanju je sistem povezivanja koji sadrži tri prstena. Na njih se kači probušeni papir, a zatim pričvršćuje kako se ne bi pomerao.

S obzirom da se ovaj metod povezivanja pokazao veoma korisnim našao je primenuo najpre na sveskama, a 1924. godine i na bloku. Zasluge za to pripadaju Edwardu Podoseku, engleskom pronalazaču koji ima brojne patentne za kancelarijski materijal. Mada ovaj podatak nije istorijski proveren, te se ne može sa sigurnošću tvrditi čije je delo.

Bez obzira što izumitelj nije poznat, jedno je sigurno – blok sa spiralom u velikoj meri olakšao je beleženje podataka.

Koje su prednosti upotrebe bloka sa spiralom?

Blok sa spiralom, baš kao što i naziv kaže, ima povez u obliku spirale na koju su naslagani listovi. Upravo ova karakteristika pruža laku upotrebu. Naime, daje vam mogućnost da stranice okrenete za 360 stepeni. Pri čemu one ostaju ravne čak i kada su presavije do kraja. Odnosno, nema vidljivih tragova savijanja kao kod drugih vrsta poveza.

Ne morate da brinete da li ćete izgubiti važne podatke koji su napisani u bloku. Za razliku od drugih poveza, nema rizika od odlepljivanja stranica i ispadanja iz bloka.

Zahvaljujući spiralnom povezu možete maksimalno da iskoristite stranice za pisanje. Takođe, možete pisati bilo gde, čak i u rukama ili na krilu. Zbog toga je odličan pribor tokom seminara, konferencija i u svim drugim situacijama van kancelarije.

Isto tako, olakšava i čitanje. Nema potrebe da držite rukama otvorene stranice pri čitanju, jer jednom otvorene ostaju u tom položaju.

Kako izabrati blok sa spiralom?

Blokovi sa spiralom dostupni su u različitim verzijama.

Spiralno vezivanje dolazi u različitim veličinama i debljinama, u rasponu od spiralnih žica do debljih plastičnih spirala. Zatim, u različitim formatima, debljinama listova i obeleženim stranicama.

Na osnovu namene, kao i vaših navika, vrlo lako ćete pronaći blok koji vam odgovara.

Blok sa spiralomRazličite vrste blokova sa spiralom možete pronaći u bogatoj ponudi Kairos Birooprema. Ukoliko niste u mogućnosti lično da nas posetite na raspolaganju vam je online poručivanje kancelarijskog materijala putem našeg web shop-a.

Slični blogovi