Ostale vesti

Toneri i ketridži – neophodni materijal u svakom poslu

toneri i ketridži

Toneri i ketridži, kao materijal za štampanje, neophodni su deo svakog poslovanja već 30 godina. Bez njih ne bismo mogli da odšampamo i arhiviramo bitna dokumenta, dopise, rešenja…

Iako su i toneri i ketridži potrošna komponenta štampača njihove karakteristike se razlikuju, a samim tim cena i način korišćenja.

Toneri i ketridži – definicija

toneri i ketridži

Ketridži za ink jet štampače sa mastilom su  komponenta  koja sadrži jednu ili više rezervoara za mastilo. Neki proizvođači dodaju i elektronske kontakte i čip za “komunikaciju” sa štampačem.

Glava štampača sadrži niz tačkica koje služe za rasprskavanje mastila na papir i stvaranje štampe.

Toneri, odnosno laserki toneri, kao što im i sam naziv kaže koriste se kod laserskog štampača. Oni sadrže toner u prahu, tj. finu, suvu mešavinu plastičnih čestica, ugljenika i crnu ili druge boje pomoću koje stvaraju sliku na papiru.

Toneri i ketridži – vrste

Sa kupovinom novog štampača, dolaze i ketridži ili toneri za leserske štampače.

Međutim, posle izvesnog vremena upotrebe oni su se potrošili. Toneri i ketridži se mogu zameniti na nekoliko načina, pa na osnovu toga postoji i njihova podela na određene kategorije. Na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

Originalni, poznati i kao “originalni proizvođač opreme” (OEM) su toneri i kertridži koje je napravila kompanija koja proizvodi i sam štampač, pa je na njima jasno vidljiv logo proizvođača. Ove kompanije nude određene garancije za upotrebu i jedini obezbeđuju 100 odsto performanse uređaja navedene u specifikaciji.

Kairos birooprema nudi veliki izbor tonera i ketridža

Kairos Birooprema u svojoj ponudi ima veliki izbor različitih vrsta originalnih Epson, HP, Lexmark, Canon, Samsung i Xerox tonera i ketridža.

Zamenski ili kompatibilni toneri i kertridži nazivaju se još i “generički“ ili “alternativni brend“. Razlikuju se po izgledu, dizajnu i broju otisaka od originalnih.

Zbog znatno niže cene koja može biti i do 80 odsto vrlo su rasprostranjeni.

Štampa sa njima je nešto nižeg kvaliteta, ali to ne znači da nisu dovoljno dobri za potrebe štampanja prosečne kancelarije ili kuće.

Problemi sa kompatibilnim tonerima i kertridžima mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Ti faktori uključuju različite tačke topljenja, različite elektrostatičke osobine, različite pigmente i različite veličine čestica u odnosu na one iz specifikacije štampača.

Reciklirani toneri i ketridži se prave od starih koji su renovirani, tj. zamenjeni su im oštećeni delovi, a zatim su očišćeni i ponovo napunjeni mastilom ili prahom. Ova kategorija, takođe, ima garanciju jer se pre puštanja u prodaju testiraju na odgovarajućim štampačima.

toneri i ketridži

Poslednju grupu čine refilovani, odnosno dopunjeni toneri i ketridži. Naime, pojedini preduzetnici nude usluge dopune koja podrazumeva jednostvno dolivanje praha ili mastila bez bilo kakve provere ispravnosti. Ovo je najmanje kvalitetna opcija, jer ne pruža nikakvu garanciju za rad, ali zbog najniže cene, kod nas je, na žalost, veoma rasprostranjena.

Sve više je zastupljena reciklaža tonera i ketridža

Svest o očuvanju životne sredine u ovoj sferi je veoma visoka. Ako se ima u vidu da se svake godine preko 350 miliona tonera i ketridža baci na deponije i da je potrebno skoro 1000 godina da se oni raspadnu.

U Americi i Evropi pokrenuti su programi za reciklažu. Svi veliki proizvođači štampača mogu ponovo da koriste i do 90 odsto komponenti iz starih tonera i ketridža.  To predstavlja značajnu prednost za dalje recikliranje.

Računari i oprema su sastavni deo uspešnog poslovanja. Kairos birooprema nudi sve vrste računarske opreme koja će vaš posao podići na viši nivo.

 

Ostavite odgovor