Blog

Blok za beleške

Blok za beleske

Blok za beleške je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Živimo u dobu u kojem vladaju pametni uređaji. Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja ne koristi mobilni telefon, tablet ili računar kako za obavljenje poslovnih, tako i privatnih zadataka. Počev od ugovaranja sastanaka i kontakata sa klijentima, preko pretraživanja interneta, pa do organizovanja dana – mogućnosti koje pruža današnja tehnologija, zaista, su neograničene.

Ipak, u pojedinim sutacijama aplikacije na telefonima vam ne mogu pomoći, već prednost treba dati klasičnom kancelarijskom materijalu, kao što je blok za beleške.

Kada je nastao blok za beleške?

Potreba da se prenesu misli i ideje postoji od davnina, pa možemo slobodno da kažemo da je papir uz pribor za pisanje najstariji kancelarijski materijal. Vremenom su se zajedno i razvijali. Tako su se tokom 14. i 15. veka pojavile prve sveske, koje su ručno povezivane. Čak su i linije po kojima je pisano u njima ručno iscrtavane.

Blok za beleske

Osnovnu tehniku za pravljenje svezaka iskoristio je Thomas W. Holley. Ovaj radnik zaposlen u papirnoj industriji u Americi 1888. godine došao je na ideju da papir poveže tako da može lakše da se koristi. Dve godine kasnije njegov izum je evoluirao u prvi blok za beleženje. Prepozantljivi dizajn sa žutim listovima čije linije presecaju margine udaljene oko 3 cm i danas se koristi širom sveta.

Usavršavanjem tehnika povezivanja blok za beleške dobijao je različite forme, uključujući i verziju sa spiralom i koricama.

Posebnu vrstu čini samolepljivi blok za beleške koji se najčešće koristi kao podsetnik ili za važne informacije na oglasnim tablama.

Zašto je blok za beleške treba svako da poseduje otkriva vam Kairos Birooprema.

Bolja organizacija

Upotrebu telefona za pisanje beleški preko aplikacija prate stalna ažuriranje, poruke, pa i obaveštenja koja se pojavljuju kada poželite nešto da zapišete. Takođe, nemoguće je odoleti iskušenju da istovremeno bacite makar kratki pogled na društvene mreže, otvorene četove ili aktuelna medijska obaveštenja. Na taj način ne samo da gubite vreme, već i fokus na posao koji treba da obavite.

Upotreba bloka za beleške omogućava vam bolju koncentraciju, jer ne postoji ništa što će vas ometati pri pisanju. Samim tim možete se usredsrediti samo na informacije koje su vam važne, te ćete biti i bolje organizovani. Imajući ovo u vidu možemo slobodno da kažemo da je blok za beleške kancelarijski materijal koji povećava produktivost.

Blok za beleške čuva vaše mentalno zdravlje

Za razliku od kucanja, pisanje rukom u bloku podstiče pamćenje, razmišljanje, pa i logičko rešavanja zadataka. Studija koju su sproveli Pam A. Mueller sa Princeton Univerziteta i Daniel M. Oppenheimer sa UCLA pokazala je značajnu razliku u kognitivnim sposobnostima između grupe koja je svoje misli kucala u telefon i one koje ih zapisivala rukom.

Istovremeno, pisanje rukom vam pomaže da poboljšate svoj pravopis. Bez obzira na brojne prednosti koje nam je doneo digitalni svet, umanjio je značaj služenja rukopisa, te ne čudi što su mnogi ne samo pokvarili svoje pisanje, već i izražavanje. Zato je povremeno zapisivanje misli u beležnicu zgodan način da oživite delove mozga (i ruke) koji se ne vežbaju kada kucate na računaru ili pametnom telefonu.

Blok za beleske

Nemojte da zaboravite da vas blok nikada neće izneveriti, jer nema bateriju koja se troši, što je još jedna prednost njegove upotrebe.

Veliki izbor blokova za beleške možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor