Ostale vesti

Sveska – obavezni kancelarijski materijal

Sveska

Sveska, zapravo, predstavlja svežanj papira povezanih određenom metodom.

Vezuje se, najčešće, za đačke klupe. Međutim, sveske, baš kao i rančevi imaju znatno širu upotrebu. One su, pre svega, obavezni kancelarijski pribor u svakoj kompaniji bez obzira na njenu delatnost.

Zašto sveska u doba elektronike ima toliki značaj otkriva vam Kairos Birooprema.

Sveska je nastala u 17. veku

Iako papirna konfekcija ima preteču još u Starom Egiptu, sveska je nastala tek u 17. veku.

U početku je ručno pravljena presavijanjem papira na pola, a zatim povezivanjem na mestu preklopa. Stranice su bile potpuno čiste. Te su linije naknadno isrctavane. Da je reč o korisnom predmetu govori i podatak da su njihovu izradu učili đaci u školama kao jednu od potrebnih veština.

Savremene sveske svoj razvoj duguju Thomasu W. Holleju. Ovaj radnik zaposlen u papirnoj industriji u Americi je 1888. godine izmislio korice. Njegova ideja je bila da različite papire spaja i prodaje po povoljnim cenama.

  1. godine J.A. Birchall, na čelu tasmanijske štamparije, razvio je novi sistem pravljenja, a zasnivao se na lepljenju jedan na drugi presavijenih listova koje su štitile kartonske korice. Svaka sveska je morala da ima određene mere za margine. Uvođenjem propisane forme došlo je do njihove komercijalizacije, pa su one vrlo brzo našle svoje mesto u školama, kancelarijama, ordinacijama, čak i u kućnoj upotrebi.

Sveska je vanvremenski kancelarijski materijal

Pametni telefoni i tableti su postali nezamenljivi deo savremnog života. Oni su u mnogome olakšali poslovanje. Zahvaljujući njima infromacije su dostupnije, a posao efikasniji.

Međutim, stručnjaci ponovo otkrivaju prednosti “analognih“ alata. Uz pribor za pisanje na prvom mestu je, naravno, sveska.

Imajte u vidu da su sva velika remek-dela nastala na papiru. One su odličan način da prikažete sve ideje. Za razliku od ujednačene forme na telefonu i računaru, sveska stimiluše naš mozak. Ideje dobijaju pravo značenje tek kada su napisane, jer jedino na taj način možemo da uspostavimo veze između različitih kreativnih misli.

Takođe, ona nas tera da usporimo na trenutak i da se fokusiramo na ono što pišemo. Nepostojanje aplikacije, kao na telefonu, nam omogućava da apsorbujemo stvarnost i uključimo naše veštine kritičkog razmišljanja.

Zato možemo slobodno da kažemo da je sveska potrošni kancelarijski materijal koji motiviše zaposlene!

Sveska je savršena baza podataka

Jednom zabeležena ideja ili informacija u svesci ostaje zauvek. Ne postoji mogućnost da je slučajno izbrišete.

Zbog toga je značajan kancelarijski materijal za sastanke. Ona je nezamenljiva za zakazivanje sastanaka, za pisanje infomacija na sastancima i seminarima, jer, pruža veću preglednost od bilo kog uređaja. Kao i veću brzinu pisanja u svesci u odnosu na kucanje na mobilnom telefonu.

Sveska govori i o imidžu kompanije. Lepo dizajnirani modeli ili, pak, personalizovane sveske i notesi pokazuju vaš profesionalni pristup svakom poslovnom zadatku. Za razliku od njih, “hvatanje” beleški u telefonu deluje veoma neozbiljno u biznis svetu.

 

Sveska

Danas postoje različite vrste. Tvrdih ili mekih korica, sa spiralom ili bez, jednobojne ili sa printom, A4 ili A5 formata – na vama je da izaberete onu koja odgovara vašem poslovanju i nameni.

Kairos Birooprema ima široku ponudu različitih modela svezaka i blokova za beleške. Čitav asortiman možete pogledati i na sajtu www.mojakancelarija.com.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor