Ostale vesti

Miševi, tastature i podloge za računare

miševi tastature i podloge za računare

Miševi, tastature i podloge za računare su obavezan kancelarijski pribor.

Moderno poslovanje se najvećim delom odvija putem računara. Oni omogućavaju bržu obradu informacija, lakše upravljanje dokumentacijom i raznim bazama podataka. Takođe, računari predstavljaju vrata interneta preko koga obavljamo komunikaciju sa klijentima i poslovnim saradnicima ili, pak, vršimo prikupljanje i proveru podataka za izvršavanje poslovnih obaveza.

Međutim, da bismo mogli da koristimo računare neophodne su spoljne komponente, a to su miševi, tastature i podloge za računare.

Koliki značaj ima ovaj kancelarijski materijal otkriva vam kompanija Kairos Birooprema.

Miševi, tastature i podloge za računare pratili su razvoj kompjutera

Kada se kroz istoriju posmatraju miševi, tastature i podloge za računare primećujemo da je prvo nastala tastatura.

Naime, preteča današnje QWERTY tastature potiče iz 19. veka. Razvijena je na osnovu mašine za pisanje koju je kreirao Chistopher Sholes 1867. godine. Prvi tasteri bili su postavljeni abecednim redom. Vrlo brzo je utvrđeno da ovaj raspored dovodi do zaglavljivanja tipki koje se često koriste, a nalaze se blizu jedna drugoj. Zbog toga je Sholes došao na ideju da razvrsta slova tako što će spariti ona koja se gotovo nikada ne koriste spojeno.

70-ih godina razvijena je prva računarska tastatura pod nazivom “reed switches“. Radila je na principu magneta i dva metalna filamenta. Od 80-ih godina razvijen je današnji sistem koji pritiskom na taster šalje signal za izvršenje naredbe, tj. prikaz otkucanog simbola.

Uporedo sa razvojem tastature Douglas Engelbart je konstruisao prvi miš koji je, zapravo, bio drvena kutija sa točkićima i tri tastera. Rotiranjem točkića vršeno je pomeranje duž jedne od osa.

Potencijal ovog malog uređaja uvideo je Steve Jobs. Te je svojim inžinjerima dao zadatak da naprave model koji bi bio jeftiniji, ali sa dužim vekom korišćenja. Upravo je prvi miš predstavljan 1984. godine u sklopu računara Mekintoš. Od tog dana počela je komercijalna upotreba kompjuterskog miša koji je postao njegov sastavni deo.

Vremenom je standardni mehanizam zamenjen optičkim, a broj tastera se od jednog povećao na 5, u zavisnosti od namene.

miševi, tastature i podloge 1

Miševi, tastature i podloge za računare – kako izabrati odgovarajući

Prilikom donošenja odluke kako izabrati kancelarijski materijal polazi se od delatnosti preduzeća. Samim tim se i miševi, tastature i podloge za računare biraju prema korišćenju.

Zbog izuzetne izdržljivosti mehaničke tastature se preporučuju ljudima čiji posao se zasniva najvećim delom na kucanju. Za razliku od standardnih, žičanih one omogućavaju izuzetno visoke brzine unosa podataka, a postojanost performansi se ne menja vremenom.

Programerima i gejmerima su potrebne tihe, udobne, ergonomski konstruisane kako bi se ruke u što prirodnijem položaju oslanjale na tastaturu tokom višečasovnog, neprekidnog korišćenja. Takođe, i miševi moraju biti dizajnirani tako da se ne izazivaju zamor prstiju i zglobova. Najbolji izbor za njih su laserski miševi koji umesto LED koriste infracrvenu lasersku diodu, pa imaju viši nivo osetljivosti i viši nivo DPI. Njihova prednost ogleda se i u dodatnim tasterima, kao i posebnom softveru za napredno podešavanja rada miša.

Mobilne tastature i mobilni miševi su malih dimenzija i bežični. Zbog lake prenosivnosti spadaju u savršeni kancelarijski materijal za sastanke, dok su optički miševi našli najširu primenu ne samo u kancelarijama, već i u kućnoj upotrebi.

Kompanija Kairos Birooprema u svojoj ponudi kancelarijskog materijala ima i miševe, tastature i podloge za računare. Čitav asortiman potražite na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor