Blog

Papirne salvete kao kancelarijski materijal

papirne salvete

Papirne salvete su jedan od najrasprostranjenijih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Namenjene su, pre svega, za brisanje ruku i usana, ali imaju znatno širu upotrebu. Pomoću njih možete da očistite mali nered u kuhinji nastao tokom pripreme jela, te su odlična zamena za ubruse. U pojedinim situacijama zamenjuju i papirnate maramice. Takođe, mogu biti deo dekoracije. Zahvaljujući svojoj formi odlični su pribor za origami, kao i za ukrašavanje poklona.

Srećemo ih i u poslovnom svetu. Naime, papirne salvete čine kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji. Bez njih ne može da protekne nijedna korporativna proslava, ali ni svaki radni dan, jer su odlično sredstvo za čišćenje kancelarije i održavanje radnih površina urednim.

Papirne salvete

Pojedine privredne delatnosti, poput restorana, barova, pa i hotela, ne mogu da zamisle poslovanje bez papirnih maramica. Iako je ranijih godina ova privredna oblast koristila salvete od platna, zbog brojnih prednosti koje imaju papirni modeli, danas su one potisnute u drugi plan.

Kada su nastale papirne salvete?

Bez obzira što izraz potiče iz 14. veka, salvete kao komad tkanine koji služi u toku obroka za brisanje usana ili prstiju i za zaštitu odeće koristili su još Stari Rimljani pre Nove ere. Oni su upotrebljavali 2 vrste tkanina – jednu za brisanje, a drugu su stavljali preko odeće.

Ipak, za postojanje papirnih salveta zaslužni su Kinezi. Naime, papir je izmišljen u 2. veku pre Nove ere u Kini, te je vrlo brzo našao široku primenu. Ne samo da je papirna konfekcija korišćena uz pribor za pisanje, već i za izradu predmeta za svakodnevnu upotrebu. Tako su nastale prve papirne salvete poznate pod imenom „chih pha“. Bile su presavijene u kvadrate i služile za posluživanje čaja.

U Evropi nisu tako lako naišle na odobravanje, posebno u Srednjem veku koji je bio kočnica za napredak mnogih predmeta. Prekretnica je nastala pojavom viljuške krajem 19. veka. S obzirom da je obedovanje sada postalo urednije, pojavila se potreba i za održavanjem higijene ruku i usana tokom jela.

Međutim, sve do sredine 20. veka domaćice su bile veoma skeptične u pogledu salveta od papira. Tek kada je 1948. godine Emily Post, autorka pravila o bontonu, istakla da prednost daje njima u odnosu na platnene verzije, dobile su komercijalnu upotrebu.

Zašto su salvete dobar izbor?

Papirne salvete imaju nisku cenu, te spadaju u pristupačan kancelarijski materijal. Povoljnost se ogleda i u velikoj dostupnosti. Dolaze u različitim bojama, dimenzijama, pa i pakovanjima, te ćete lako pronaći one koje vam odgovaraju. Ujedno, možete ih nabaviti i putem e-prodavnica kao i sav kancelarijski materijal online.

S obzirom da se samo jednom koriste, prema mišljenju mnogih predstavljaju čistiju formu od platnenih, odnosno stvaraju osećaj blistave čistoće kakvu želimo za svojim stolom.

Svakako, ne treba zaboraviti ni ekološku svest. Papirne salvete su biorazgradive. Što znači da ne utiču negativno na održavanje prirodne sredine, dok reciklirajuća karakteristika omogućava ponovnu upotrebu u procesu proizvodnje.

Papirne salvete

Veliki izbor papirnih salveta različitih boja možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor