Ostale vesti

Skalpel

skalpel moja kancelarija 1

Skalpel predstavlja posebnu vrstu veoma oštrog noža. Zapravo, reč je o ručnom alatu sa oštricom koja se koristi za precizne rezove. Te ne čudi što je postao nezaobilazni deo alata svakog domaćinstva, kao i kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

S obzirom na oštrinu sečiva može se koristiti na mnogim materijalima. Najširu primenu ima za sečenje papira, kartona, plastike, streč folija, kože, tepisona, tapeta, za skidanje izolacije sa kabla. Pored opštih modela, postoje i posebno dizajnirani koji imaju specijalnu namenu. Jedan od njih jeste hirurški skalpel.

Kada je nastao skalpel?

Od davnina je postojala potreba za oruđem za sečenjem. Tako je preteča skalpela razvijena pre oko 500.000 godina. Bila je napravljena od kamena i namenjena za rezanje i oblikovanje drvenog oruđa, struganje kože, pripremu hrane i za druge svakodnevne poslove.

Do 19. veka postojao je skalpel sa fiksnom oštricom koji je razvijen u terenski nož. Imao je čeličnu oštricu, te je bio pogodan za radove na otvorenom, uključujući i ubijanje divljači i sečenje tanjih grana drveća.

Brza dostava kancelarijskog materijala 2

Početkom 19. veka stvoren je sistem opruga koji je omogućavao otvaranje i zatvaranje sečiva. Te je nastala posebna džepna vrsta sa sklopivom oštricom. Na taj način proširena je i upotreba skalpela. Da bi ubrzo došlo do novog poboljšanja u dizajnu.

Naime, napravljen je mehanizam za tzv. “zaključavanje” koji je određivao povlačenje oštrice. Značaj ovog izuma uvidele su vodeće kompanije za pravljenje noževa Opinel i Buck Knivesu, uvrstivši ga u svoju proizvodnju. U početku, skalpel je upotrebljavan u vojne svrhe. Vremenom, doživeo je pravu evoluciju, pa ga srećemo u različitim modelima i u brojnim namenama, uključujući i grane industrije.

Skalpel dolazi u više vrsta

Postoje skalpeli za jednokratnu i višestruku namenu. Takođe, razlikuju se modeli prema širini oštrice.

Skalpel sa fiksnom oštricom širine između 100 i 130 milimetara koristi se u građevinskoj industriji, pre svega za obeležavanje linija preseka i skidanje boje.

Veliki noževi sa fiksnim sečivom širine 150 milimetara najčešće se upotrebljavaju u radovima u prirodi, tj. prilikom kampovanja, ribolova ili lova. Dok modeli sa oštricom od 180 milimetara namenjeni su za sečenje robusnijih materijala. Te su obavezni kancelarijski materijal za pakovanje.

“Pen” skalpele karakterišu malena, tanka sečiva i specijalizovana ručka. Lagani dizajn omogućava rezove koji zahtevaju visok stepen preciznosti i kontrole. Pa se koriste u zanatstvu za fine radove, poput izrade maketa.

Brza dostava kancelarijskog materijala 1

Posebnu grupu čine safety (sigurnosni) modeli. Oni sadrže bezbednosni GS sertifikat kojim je minimizirano izlaganje oštrice. Time je korisnik zaštićen od povreda i posekotina. Namenjeni su za otpakivanje robe i druge poslove u skladištima koji se najvećim delom zasnivaju na njima.

Budite obazrivi u radu sa skalpelom!

Statistički podaci pokazuju da je ovaj kancelarijski pribor glavni krivac za preko 40 odsto povreda na radnom mestu. Zato je važno da obratite pažnju na mere sigurnosti.

Koristite samo oštro sečivo, jer su tupa, zarđala veoma opasna. Zamenu oštrica vršite prema uputstvima proizvođača, uključujući i odlaganje starih, iskorišćenih. Pre nego što počnete sa radom proverite da li je sečivo dobro postavljeno u skalpel. Nikada ne izvlačite sečivo do kraja, već samo dužinu koja je dovoljna za sečenje. Tokom upotrebe preporučljivo je da nosite odgovarajuću zaštitnu opremu – rukavice i zaštitne naočare.

Nemojte da zaboravite da nakon rada uvučete sečivo i skalpel odložite na sigurno mesto.

Skalpele različitih dimenzija, kao i sav materijal za kancelarije možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor