Ostale vesti

Kancelarijski materijal za pakovanje

kancelarijski materijal pakovanje

Kancelarijski materijal za pakovanje je neophodan deo savremenog poslovanja.

Kancelarija je centralno mesto poslovnog sveta. U njoj se ne izvršavaju samo radni zadaci, već razvijaju planovi i ostvaruju poslovni kontakti.

Takođe, kancelarija je polazna osnova u borbi sa konkurencijom. Odnosno, iz nje polaze sve ideje, strategije, pa i projekti, koji vam obezbeđuju vodeću ulogu na tržištu.

Svi ovi segmenti poslovanja zahtevaju odgovarajući kancelarijski pribor. Tako na primer, uz pribor za pisanje i papire, koverte su obavezne za slanje ponuda i rešenja. Bela magnetna tabla je najbolji način za praćenje svakog koraka u projektu. Dok je kancelarijski materijal za pakovanje nezamenjivi deo prilikom pakovanja tendera.

Koji kancelarijski materijal za pakovanje ima najveću upotrebu otkriva vam Kairos Birooprema.

Kancelarijski materijal za pakovanje – selotejp

Preteču trake za pakovanje, tj. selotejpa kako se kod nas naziva, izumeo je Dr Horace Day 1845. godine. Ovaj hirurg iz Nju Džerzija je na tkaninu nanosio prirodnu gumu i na taj način pravio traku osetljivu na pritisak.

Selotejp kao kancelarijski materijal za pakovanje našao je komercijalnu upotrebu početkom 20. veka, razvivši se iz auto industrije. Naime, kompanija 3M je prilikom farbanja proizvedenih auto delova naišla na problem nanošenja boje. Kako papir nije bio stabilan držač za razdvajanje prilikom farbanja, radnik kompanije Richard Gurley Drew došao je na ideju da stvori transparentnu traku na bazi celofana. Njome je postignut jednaki premaz. Vrlo brzo ova traka je počela da se koristi u domaćinstvu za popravku raznih predmeta.

kancelarijski materijal za pakovanje selotejp

Colin Kinninmonth i George Grey su 1937. godine predstvali novi oblik trake za lepljenje koja je bila napravljena od gumene smole postavljene na celofan. Ujedno, ovi inovatori su zaslužni i za ime koje danas koristimo.

Kompanija Johnson & Johnson je tokom Drugog svetskog rata uvela selotejp u vojsku. Na taj način je obezbeđeno manje lomljenje stakla prilikom pucanja.

Danas, postoje različite vrste i veličine traka za lepljenje. Osim kao potrošni kancelarijski materijal, selotejp se koristi u kućnim uslovima, industriji, školama, pa čak i kao materijal za stvaranje modernih umetničkih dela.

Kancelarijski materijal za pakovanje – streč folija

Tačan izumitelj streč folije nije poznat. Razlog za to leži u činjenici da je nekoliko kompanija sebi pripisivalo ovu zaslugu.

Ipak, od 1972. godine počela je proizvodnja dva tipa folija – od LDPE (polietilena niske gustine) i PVC (polivinil hlorida). Iako je PVC imao veću moć rastezanja, njegova upotreba nije bila komercijalno održiva, jer je češće dolazilo do kidanja.

Krajem 70-ih godina dolazi do poboljšanja. Te su streč folije pravljene od novog materijala – LLDPE (linearni polietilen niske gustine). Zahvaljujući njemu postignuta je veća izdržljivost. Desetak godina kasnije došlo je do razvoja folija trostrukog sloja. Zatim i vrsta sa 5, 7, pa i 9 slojeva.

Streč folija ima karakteristiku potpunog prianjanja uz predmet, štiteći ga od prašine, vlage i UV zračenja. S obzirom da je veoma otporna na mehaničko delovanje, predstavlja značajni kancelarijski materijal za pakovanje.

kancelarijski materijal za pakovanje folija

Kancelarijski pribor za pakovanje – kanap

Kanapi su najstariji kancelarijski materijal za pakovanje. Još je praistorijski čovek koristio kanape od biljnih vlakana za vučenje i nošenje. To potrvđuju i ostaci pronađeni u pećini Lasko, koji potiču oko 15000 godine pre Nove ere.

Stari Egipćani su prvi razvili specijalni alat za pravljenje kanapa. Kao materijal korišćeni su lan, razne trave, papirus, koža i životinjska dlaka. Upravo su ovi kanapi pomogli Egipćanima da izgrade monumentalne spomenike. Već od 2800. godine pre Nove ere u Kini je započela upotreba kanapa od vlakana konoplje.

U Srednjem veku kanapi su doživeli masovnu proizvodnju. Samim tim i široku upotrebu u svakodnevnom životu.

Od sredine 20. veka kanapi se prave od sintetičkih vlakana kao što su najlon i polipropilen. Mada, još uvek postoje vrste napravljenje isključivo od prirodnog materijala.

Sav potreban kancelarijski materijal za pakovanje možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor