Ostale vesti

Streč folija

Streč folija- Moja kancelarija

Streč folija predstavlja kancelarijski materijal za pakovanje i zaštitu predmeta.

Verovali ili ne, kancelarijski pribor jednim delom utiče na uspeh kompanije, bez obzira na njenu veličinu i delatnost. Jedino dobro opremljena kancelarija omogućava zaposlenima nesmetano obavljenje zadataka. Samim tim i ispunjenje postavljenih ciljeva u predviđenom roku.

Iako su kompjuteri i kancelarijski nameštaj mnogima prva asocija na obavezni kancelarijski pribor, ne treba zanemariti značaj malih stvari. Hemijske i tehničke olovke, papir za štampanje, notesi, fascikle i registratori samo su neki od potrošnih materijala koji imaju podjednaki uticaj na produktivnost radnika kao tehnika.

Međutim, potrošni kancelarijski materijal nije vezan samo za kancelariju. Sa napredovanjem poslovanja javlja se potreba za većim radnim prostorom, što za posledicu ima i organizovanje preseljenja. A da bi pri premeštanju u nove kancelarije važan pribor ostao neoštećen neophodna je streč folija.

Streč folija 1- Moja kancelarijaKada je izumljena streč folija?

Streč folija je moderni kancelarijski materijal, ali se ne zna tačna godina otkrića. Takođe, ne može se sa sigurnošću tvrditi ko ju je izumeo. Razlog tome leži u činjenici da je nekoliko kompanija sebi pripisivalo ovu zaslugu.

Sve je počelo 60-ih godina, kada su supermarketi stekli veću popularnost u odnosu na lokalne prodavce. Kako je obim prodaje bio veći, vršena je velika količina nabavke u novim prodavnicama, pa se javio problem kod dobaljača u pogledu zaštite prozvoda pri transportu od skladišta do kupca.

Zbog toga je tokom naredne decenije započela proizvodnja dva tipa folija. Jedna vrsta je bila izrađena od polietilena niske gustine (LDPE), a druga od PVC-a (polivinil hlorida). Oba tipa su pokazala izvesne mane, pa je ubrzo došlo do razvoja novog materijala za proizvodnju.

Naime, od 1972. godine streč folija se pravi od LLDPE (linearnog polietilena niske gustine). Na taj način postignuta je veća izdržljivost. Desetak godina kasnije nastale su folije trostrukog sloja. Zatim i vrste sa 5, 7, pa i 9 slojeva.

Koje su prednosti upotrebe streč folije?

Streč folija je dizajnirana da pruži vrhunsku zaštitu. Potpuno prianja uz predmet, tako da vlaga, prašina i prljavština ne mogu da prodru kroz nju. Ujedno, štiti od dejstva UV zračenja, kao i od mehaničkih oštećenja. Dok značajno smanjuje rizik od krađe prilikom selidbe.

Streč folija je ekonomičan kancelarijski materijal. Za razliku od drugih načina pakovanja njena cena je znatno niža. Čak pokazuje i uštedu u troškovima energije u odnosu na alternativna rešenja. Budući da je jednostavna za upotrebu ne utiče na produktivnost radnika.

Streč folija 2-Moja kancelarijaPrema načinu upotrebe postoje 3 vrste. Ručna streč folija ima najširu upotrebu. Dolazi u širini od 500 mm i debljini od 12, 15, 17, 23 i 30 µm. Mada se na zahtev kupaca mogu raditi i druge dimenzije. Mašinska folija je namenjena za brzo namotavanje pomoću mašine za strečovanje. Obično se koristi kod velikih predmeta. Iste je širine kao ručni model. Dok je debljina od 17, 23 i 30 mikrona. Mini rol streč folija je posebna vrsta ručne folije. Ima široku primenu ne samo u industriji, već i u kućnoj upotrebi. Naročito za pakovanje manjih i lakših paketa.

Da li streč folija može da se reciklira?

Svest u očuvanju životne sredine poslednjih godina je povećana, te mnoge kompanije nastoje da koriste materijal koji može da se reciklira. Upravo takve karakteriste pokazuje streč folija. Zapravo, ona pripada 4. kategoriji u recikliranju.

Nažalost, mnogi nisu upoznati sa ovom mogućnošću, pa se godišnje samo 5,4 odsto streč folije odnose na reciklažu.

Streč foliju vrhunskog kvaliteta možete pronaći u asortimanu kompanije Kairos Birooprema. Čitavu ponudu potražite na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor