Ostale vesti

USB flash memorija – savremeni kancelarijski materijal

USB flash memorija

USB flash memorija predstavlja kancelarijski pribor koji se koristi za prenos podataka sa računara i obrnuto. Spada u spoljašne memorije za čiji rad nisu potrebni dodatni drajveri. Već je on baziran na fleš memoriji NAND tipa koja se nalazi u plastičnom, metalnom ili gumiranom kućištu i sa standaradnim USB priključkom komunicira sa računarom.

S obzirom da se savremeno poslovanje odvija najvećim delom preko računara i pametnih telefona, USB flash memorija ima značajnu ulogu u svim oblastima.

Kompanija Kairos Birooprema vam skreće pažnju na prednosti upotrebe USB flash memorija.

Prva USB flash memorija kreiarana je krajem 20. veka

Fleš memoriju razvio je dr Fujio Masuoka u laboratorijama Toshibe. Njegov kolega Shoji Ariizumi joj je podario ime, jer ga je proces brisanja podataka podsetio na rad blica na fotoaparatu.

Vrlo brzo Intel je uvideo potencijal memorije. Kako je brisanje na NOR tipu čipa veoma sporo, ova kompanija je razvila NAND koji je osnova svih USB flash memorija.

Zahvaljujući Intelovom napretku Amir Ban, Dov Moran i Oron Ogdan, zaposleni u izraelskoj firma M-Systems, napravili su prvu fleš memoriju. Međutim, postoje kontraverze vezane za otkriće USB flash memorija. Te pojedini stručnjaci smatraju Pua Khein-Sengom ocem “Pen Drive-a”, kako se još naziva USB memorija.

IBM je 15. decembra 2000. prodao prvi model kapaciteta 8MB, što je 5 puta veći kapacitet od floppy diska koji se tada upotrebljavao.

USB flash memorija novije generacije

Do 2008. godine flash memorije su imale USB 2.0 za povezivanje. Njegova gornja granica prenosa je 480 Mbit/s. Zatim su razvijeni modeli sa USB 3.0. , ali su postali dostupni za širu upotrebu tek početkom 2010.

USB flash memorija

Nova USB flash memorija sa granicom od 5 Gbit/s je znatno poboljšala stope prenosa podataka u odnosu na prethodnika.

Pojedini proizvođači su već najavili USB 3.1 tip-C.

USB flash memorija – malog dizajna, a velikih mogućnosti

Prva veća prednost koju pruža USB flash memorija leži u njenoj veličini. Ona je mnogo manja od drugih vrsta uređaja za čuvanje podataka. S obzirom da ne zauzima mnogo prostora veoma je pogodna za čuvanje. Vrlo lako je možete smestiti u torbu, džep, pa i na privezak ključeva. Što je, ujedno, čini prenosnom opremom.

Za razliku od tradicionalnih hard diskova, USB flash memorija nema pokretne delove, te troši manje energije za svoj rad.

Od prvih modela kapaciteta 8MB, vremenom su se razvijali sve veći. Tako da se danas koriste kapaciteta od 8 do 256 GB, a postoje i veći. Januara 2013. godine proizvedene su USB flash memorije od 512 GB i 1 TB. Dok je na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike 2017. godine predstavljen model od 2 TB.

Imajući u vidu mobilnost i veliki prostor za čuvanje podataka, uz sve niže cene, ne čudi da je USB flash memorija postala nezamenljivi kancelarijski materijal za sastanke, jer se na njemu mogu sačuvati svi potrebni dokumenti, kao i prezentacije za sastanke.

USB flash memorija je jedan od najbezbednijih načina za čuvanje i prenos podataka

Moderno poslovanje se sve više suočava sa problemom krađe podataka. Da bi se to sprečilo donete su odredbe da se ugovori, rešenja, podaci o klijentima i druga bitna papirna konfekcija uništava na određeni način. Odnosno, da se koriste uništivači dokumenata.

USB flash memorija

Ali, šta je se podacima u elektronskoj formi?  Budite bez brige, jer novije verzije USB flash memorija dolaze sa enkripcijom na samom hardveru. Time se osigurava bezbednost pri prenosu podataka. Naime, čim se memorija izvadi iz računara aktivira se funkcija automatskog zaključavanja. Enkriptovani ključ i lozinka se automatski brišu nakon 10 pogrešnih unosa lozinke, pa je sprečen neovlašćen pristup podacima.

Kompanija Kairos Birooprema u svojoj ponudi ima najraznovrsnije modele USB flash memorija. Čitav asortiman možete pogledati i na sajtu mojakancelarija.com.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor