Ostale vesti

Aparati i materijal za koričenje

Aparati i materijal za koričenje

Aparati i materijal za koričenje čine neophodan kancelarijski pribor.

Savremeno poslovanja obuhvata mnoštvo papira i dokumenata, koje često držimo arhivirane u fasciklama ili registratorima. Međutim, postoji i drugi, jednostavniji, a ujedno i pregledniji, način odlaganja određenog materijala.

Mašine i materijal za koričenje su idealno rešenje ako želite da se ”oslobodite” problema vezanog za stalno ređanje papira u fascikle, pri tom obeležavajući strane ili gužvajući papire tako da ih morate ponovo štampati.

Aparati i materijal za koričenje – vrste

Aparati i materijal za koričenje

Koričenje predstavlja proces stavljanja papira sa podacima u korice. Time, ono asocira na vid modernog knjigovestva.

Koričenje može biti meko i tvrdo. Meki povez je praktičniji za kancelarijski materijal za sastanke, seminarske radove, kao i razne poslovne priloge, dok tvrdi povez se češće koristi za knjige, diplomske radove, doktorske disertacije i druge stručne radove.

Zbog lakoće upotrebe i niske cene kompanije najviše koriste mašine i materijal za koričenje sa plastičnom spiralom.

Ova vrsta koričenja postoji od 60-ih godina u Americi i vrlo brzo je zamenila tradicionalno žičano povezivanje. Savremeno plastično koričenje omogućava rotaciju ukoričenog materijala skoro za punih 360 stepeni i tako maksimalno olakšava čitanje odnosno svakodnevnu upotrebu ovako povezanih dokumenata.

Materijal za koričenje – veliki izbor veličina i boja

Mašine za koričenje su neophodni kancelarijski materijal svakog radnog prostora.

One imaju ručice koje omogućuju da se papir probuši odnosno izumba i dolaze u različitim dimenzijama. Najmanja veličina je tri šesnaestine inča i one su idealne za dokumente koji imaju samo nekoliko stranica, dok je najveća veličina dva inča i može da rukuje dokumentima sa čak 400 listova papira. Takođe, kvalitetne mašine za koričenje mogu da probuše i po nekoliko desetina listova odjednom.

 

Aparati i materijal za koričenje

Plastične spirale su glavni deo materijala za koričenje. Njihova uloga je da drže nerazdvojno papire koji su ukoričeni. Takođe, spirale se mogu skinuti i proširiti ukoliko je potrebno ubaciti određeni broj strana. Dostupne su u nekoliko boja, najčešće crnoj, beloj, plavoj i crvenoj.

Pored njih materijal za koričenje čine i korice. Prednje su takođe plastične, dok su zadnje pretežno od čvrstog kartona. Izbor boja je veliki, te ćete vrlo lako naći onu koja odgovara logoou vaše kompanije ili temi i sadržaju. Pored prednjih plastičnih korica u boji, postoje i transparentne koje su izuzetno popularne, jer daju moderan tvist svakom dokumentu.

Aparati i materijal za koričenje je bezbedan za decu

Aparati i materijal za koričenje plastikom su u upotrebi u školama, dečijim bolnicama i centrima za igru, jer su bezbedni i za vrlo malu decu. Za razliku od njih koričenje žicom predstavlja opasnost, jer može dovesti do povrede mališana.

I što je najbitnije, plastično koričenje je dugotrajno! Spirale su veoma izdržljive, te garantuju korišćenje dugi niz godina, a plastične korice su vodootporne.

Kod njih se stranice neće izvući, niti se mogu dodati nove bez prethodnog skidanja i proširivanja spirale, dok kod tradicionalnog koričenja je moguće preurediti stranice, što posle izvesnog vremena upotrebe može dovesti do slabljenja veze, pa i do ispadanja dokumenata.

Kairos Birooprema u svojoj ponudi ima različite vrste mašine za koričenje, kao i potrebni materijal u više boja.

 

Ostavite odgovor