Ostale vesti

Kako izabrati pravi brojač novca za svoje poslovanje?

Brojač novca

Brojač novca je obavezni kancelarijski pribor u menjačnicama, bankama, kockarnicama, ali i u hotelima, maloprodajnim objektima i kompanijama koje imaju veliki priliv novca van bankarskih računa.

Rade na principu složenih algoritama koji skeniraju i upoređuju novac sa postavljenim standardima. Time omogućavaju ne samo brojanje novčanica, već i otkrivanje nepravilnosti na njima u pogledu magnetnog mastila, ultraljubičaste boje, magnetne trake, gustine otiska isl. Odnosno, imaju funkciju detektovanja falsifikata kako među domaćim, tako i kod stranih valuta.

S obzirom da se tehnika stalno razvija, na tržištu se svake sezone pojavljuju novi brojači novca, sa različitim mogućnostima i opcijama. Što može da stvori dilemu pri kupovini.

Da ne biste gubili vreme u potrazi, Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete brojač novca koji odgovara vašem poslovanju.

Koliku količinu novca je potrebno dnevno izbrojiti?

Prvi korak pri određivanju kakav vam brojač novca treba jeste učestalost upotrebe. Ovaj kancelarijski materijal ima zadatak da uštedi vreme koje bi zaposlenom bilo potrebno za ručno brojanje novčanica. Zato, pre nego što krenete u kupovinu razmislite da li vam je potreban za redovnu ili povremenu upotrebu.

Brojač novca

Ukoliko je u vašem poslovanju svakodnevno u opticaju velika količina novca, birajte modele koji imaju veću brzinu brojanja. Imajte u vidu da je brzina brojanja podesiva i da se može kretati od 600 do 1.900 novčanica u minuti.

Takođe, obratite pažnju na kapacitet brojača, jer i on utiče na vreme brojanja. Prosečni modeli dozvoljavaju maksimalno 300 novčanica. Dok kod jačih hoperi mogu da sadrže do 500 novčanica.

Brojač novca – Otkrivanja falsifikata i prepoznavanje različitih apoena

Procenjuje se da je dnevno u opticaju preko 220 miliona lažnih novčanica. Zbog toga bi funkcija otkrivanja falsifikata trebala da bude ključna pri odabiru. Preporučljivo je da i kompanije koje nemaju stalni priliv koriste brojač novca koji ima moć detektovanja lažnog. Jedino na taj način možete zaštititi svoje poslovanje od gubitaka.

Za vlasnike preduzeća koji sarađuju sa stranim klijentima još jedna važna opcija jeste rad sa različitim valutama. Obično su dostupni modeli koji mogu da broje dinare, evre, dolare, funte i švajcarske franke.

Pored različitih valuta, poželjno je da brojač novca ima i funkciju prepoznavanja novčanica različitih apoena. Stariji modeli zahtevaju da podesite vrednost novčanica koje se broje. Dok su savremeni, zapravo, mešoviti brojači. To znači da oni automatski otkrivaju vrednost apoena, te mogu istovremeno da broje različite.

Brojač novca – Kakve veličine postoje?

Iako su kompaktne forme, brojači novca nisu nimalo lagane mašine. Mogu da teže i preko 7 kg.

Brojač novca

U zavisnosti od toga gde planirate da stavite svoj brojač, morate uzeti u obzir i veličinu i težinu pri izboru. Ako je namenjen kao materijal za kancelarije male kvadrature, svaki kutak prostora treba ekonomično iskoristiti. Nabavite model manjih dimenzija, a opet dovoljno jak za izvršavanje poslovnih zadataka.

U slučaju da ne planirate da ga držite samo na jednom mestu, onda je najbolje rešenje za vas brojač novca koji ne teži mnogo.

Brojače novca vrhunskog kvaliteta možete pronaći u ponudi kompanije Kairos Birooprema. Celokupni asortiman naći ćete na zvaničnom sajtu, mojakancelarija.com, gde možete da obavite i kupovinu.

Slični blogovi

Ostavite odgovor