Ostale vesti

Fax mašine – I dalje neophodne svakoj kancelariji

Fax mašine

Fax mašine ili telefaks predstavljaju uređaje koji preko telefonske mreže prenose kopije dokumenata i slika. Naziv potiče od latinske reči koja u prevodu znači “tačna kopija”.

Preteča fax mašine nastala je u 19. veku

Razvoj fax mašine započet je 1846. godine kada je škotski pronalazač Alexander Bain uspeo da reprodukuje grafičke znakove u laboratorijskim eksperimentima. Dve decenije kasnije italijanski fizičar Giovanni Caselli je predstavio prvu komercijalnu fax uslugu između Pariza i Liona. I to čak 11 godina pre pronalaska telefona.

1880 godine engleski pronalazač Shelford Bidwell dizajnirao je fototelegraf. Ovaj uređaj je, zapravo, pokrenuo razvoj fax mašine kakve danas poznajemo, jer je mogao da skenira bilo koji dvodimenzionalni dokument bez ručnog crtanja ili skiciranja.

Dalji napredak u nauci doveo je do unapređivanja prenosa. Tako su 19. maja 1924. godine, naučnici AT&T Corporation novim procesom prenosa slika strujom poslali 15 fotografija putem telefona iz Klivlenda u Njujork. Na taj način počela je era fax mašine u novinskim redakcijama.

Tek 1964. godine Xerox Corporation je predstavio uređaj koji mnogi smatraju prvom komercijalizovanom verzijom moderne fax mašine, pod imenom LDX (Long Distance Xerography). Samo dve godine kasnije pojavio se pristupačniji model koji je znatno lakši i koštao je samo 46 funti. Ovo je omogućilo da fax mašine postanu osnovni kancelarijski pribor u kompanijama širom sveta.

Kako rade fax mašine?

Fax aparati putem telefona skeniraju dokument koji se šalje pretvarajući ga u električne signale, odnosno u skup nula i jedinica. Tako kreirana fiksna grafička slika se emituje kroz telefonski sistem u obliku audio -frekventnih tonova. Uređaj koji prima faks interpretira tonove i rekonstruiše originalni dokument. Zahvaljujući grejnim telima i papiru koji je osetljiv na toplotu, sadržaj se štampa i spreman je za korišćenje.

Da li fax mašine nestaju iz upotrebe?

Iako se u doba tehnologije i napretka veći deo posla obavlja elektronskim putem, fax mašine, baš kao i digitroni i računske mašine još uvek imaju važnu ulogu u poslovnom svetu.

Naročito su značajne u regionima gde je internet signal slab kako bi primio veliki broj dokumenata putem maila.

Advokatske kancelarije i mnoge vladine ustanove i dalje se oslanjaju na prijem materijala putem fax mašine, jer su one najbolja opcija za fizičke kopije dokumenata.

Da i dalje spadaju u bitan kancelarijski materijal govori podatak da američke agencije uključujući i CIA ne prihvataju drugi vid prijema dokumenta osim faksom. Zbog toga većina kompanija koristi multifunkcijski uređaj, tj. kombinaciju faksa, skenera, štampača i kopir mašine.

Fax mašine garantuju zaštitu podataka

Moderna tehnologija, iako ima brojne prednosti, donosi sa sobom i izvesni rizik. NIje redak slučaj da su nalozi na internetu i sistemi u kompanijama hakovani. Time i vaši podaci primljeni preko maila nisu zaštićeni.

Jedino, fax mašine pružaju potpunu sigurnost prilikom slanja dokumenata. A da pri tom ne gube na kvalitetu sadržaja.

Fax mašine

Takođe, veoma su jednostavne za instaliranje i rukovanje. Potrebna je samo telefonska linija za nesmetan rad. Dok se slanje vrši običnim pozivom i pritiskom na dugme na tastaturi.

Kancelarijski materijal Beograd – Kairos Birooprema ima u svoj ponudi fax mašine različitih proizvođača. Posetite naš sajt i pogledajte celokupnu ponudu na www.mojakancelarija.com.

Ostavite odgovor