Ostale vesti

Gel olovka kao kancelarijski materijal

gel olovka Kairos Birooprema 1

Gel olovka je najmoderniji materijal za kancelarije.

Poslovanje u 21. veku najvećim delom je digitalizovano. Gotovo je nemoguće radni dan zamisliti bez upotrebe kompjutera, interneta i mobilnih telefona. Zahvaljujući njima omogućeno je da u svakom trenutku budemo dostupni svojim saradnicima. Dakle, ne postoji rizik od neispunjenja rokova. Ujedno, olakšana je komunikacija sa klijentima, ugovaranje sastanaka, kao i dobijanje svih potrebnih informacija.

Međutim, još uvek postoji obavezan kancelarijski pribor koji uspešno odoleva razvoju tehnike i tehnologije. Upravo pribor za pisanje spada u ovu vanvremensku grupu.

Od davnina čovek je imao potrebu da zabeleži svoje misli. U želji da ostavi pisani trag u istoriji koristio je razna sredstva. Da bi otkrićem grafita, u 16. veku, pisanje dobilo sasvim novu formu.

Ipak, tek početkom 20. veka stvorene su olovke kakve danas poznajemo. Time njihov napredak nije zaustavljen. Naprotiv! Tokom godina razvijane su nove verzije pribora za pisanje.

Kada je nastala gel olovka?

Gel olovka svoje postojanje duguje japanskoj kompaniji olovaka Sakura, koja je nastojala da stvori svoju verziju sa vodenastim mastilom. Zapravo, cilj ovog istraživanja bio je odgovor na roler pen koji je razvila konkurentska kompanija Ohto 1963. godine.

gel olovka Kairos Birooprema 2

Nažalost, roler olovke postajale su sve popularnije. Zbog toga je 80-ih godina Sakura okrenula svoj rad ka kreiranju olovke sa gel mastilom. Glavni problem na koji je njen tim pri tome naišao jeste kako da učini da se ovo mastilo zgnusne nakon nanošenja na papir. U tu svrhu eksperimentisali su sa raznim materijalima – počev od ljuske jajeta, pa do morskih algi.

Rezultati nisu bili zadovoljavajući sve dok jedan radnik nije došao na ideju da iskoriste gustin koji je korišćen kao aditiv u hrani. Tako je nastala prva gel olovka pod nazivom „Ballsign 280“, koja je koristila mastilo na bazi boje. Iako je ostavljalo jasan trag, nije bilo postojano na dejstvo vode. Zato je u sledećem modelu „Ballsign 150“ zamenjenom mastilo na bazi pigmenata, koje je gotovo vodootporno.

Koja je razlika između roler i gel olovke?

I jedna i druga olovka čine kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji, koji ima mastilo na vodenoj bazi, ali postoje izvesne razlike.

Roler pen ima mastilo u vidu tečnosti. Zato je omogućeno brzo pisanje, jer olovka lagano klizi po papiru. Dok je otisak jak, lepši i puniji u odnosu na onaj koji ostavljaju klasične hemijske olovke. Kako tečno mastilo brže izlazi iz olovke, imaju kratak vek trajanja. Posebni problem jeste opasnost od razlivanja i stvaranje mrlja na papiru zbog sporog sušenja. Takođe, moguće je da se trag preslika na poleđini lista.

Za razliku od roler, gel olovke imaju vodeno mastilo koje se brže suši. Zato one predstavljaju savršen spoj roler i hemijske verzije. Zapravo, gustina mastila se menja. Ako se olovka ne koristi ono je zgusnuto. Postaje ređe kada kuglica počne da se kreće po papiru i za najviše 2 sekunde trag postaje potpuno suv. S obzirom na to da ne postoji rizik od razlivanja gel olovku nesmetano mogu da koriste i levoruke osobe. Dodatna prednost visokopigmentisanog mastila jeste širok spektar boja.

gel olovka Kairos Birooprema 3

Pojedine čak omogućavaju pisanje na tamnim površinama, ali je potrošnja mastila brža nego kod drugih olovaka.

Najbolje gel olovke dolaze iz Kine!

Pored kompanije Sakura koja je tvorac gel olovaka, vodeću ulogu ima i kineski proizvođač Epene. Svoje višegodišnje iskustvo i najsavremenija oprema za kalupe, brizganje, bronziranje i automatsko sklapanje učinile su gel olovke ove kompanije veoma traženim na svetskom tržištu. Dok tim dizajnera konstantno radi na stvaranju novih kako bi mogla da odgovori zahtevima svih klijenata.

Gel olovke vrhunskog kvaliteta, kao i druge vrste i raznovrsna papirna konefekcija čeka vas u ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor