Ostale vesti

Tastature – Obavezni pribor moderne kancelarije

tastature Moja kancelarija Kairos Biroooprema 1

Tastature su kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Bez obzira da li je u pitanju mali porodični biznis, velika multinacionalna kompanija ili, kancelarija u kući, opremljenost radnog prostora igra važnu ulogu u uspehu. Naime, kancelarijski pribor omogućava efikasno obavljanje svakodnevnh zadataka. Samim tim i ispunjenje ciljeva. Dakle, možemo slobodno da kažemo da direktno utiče na produktivnost radnika.

Kako je savremeno poslovanje najvećim delom digitalizovano upravo su miševi, tastature i podloge za računare obavezni spoljni elementi koji obezbeđuju nesmetani rad na kompjuteru.

Kako izabrati pravi model tastature otkriva vam Kairos Birooprema.

Tastature su nastale po uzoru na pisaće mašine

Verovali ili ne, preteča tastature nastala je krajem 19. veka. Osnova za njen nastanak bila je pisaća mašina koju je konstruisao par decenija ranije Chistopher Sholes.

tastature Moja kancelarija Kairos Biroooprema 2

U početku tasteri su bili postavljeni abecednim redom. Međutim, vrlo brzo je primećeno da ovakav poredak ne samo da nije funkcionalan, već dovodi do zagljavljivanja tipki koje su jedna pored druge, a često se koriste za pisanje. Da bi otklonio problem Sholes je razvio sistem povezivanja slova koja se gotovo nikad ne koriste zajedno. Na taj način je osigurana brza i laka upotreba.

Veliki korak u dizajnu tastature dogodio se 70-ih godina kada je nastala, zapravo, prva prava računarska tastatura. Bila je poznata pod nazivom “reed switches“ i radila je na principu magneta i 2 metalna filamenta. Deceniju kasnije, njenim usavršavanjem, razvijen je moderni model sa tipkama koje pod pritiskom šalju signal za prikazivanje simbola.

Tastatura je ostala primarna, najintegrisanija računarska periferna jedinica sve do pojave miša 1984. Ipak, njen značaj zadržan je i danas. Posebno ako se ima u vidu da postoje bluetooth modeli pomoću kojih se tableti pretvaraju u mini laptopove.

Vrste tastatura

Osnovna podela tastatura je prema načinu povezivanja. Žičane verzije povezuju se preko kabla na USB port. Za razliku od njih, bežične nemaju kablove. Već se povezivanje vrši putem Bluetooth ili WiFi veze. Obično su manjih dimenzija i lako prenosive. Zato zajedno sa tabletima spadaju u čest kancelarijski materijal za sastanke.

Zavisno od upotrebe postoje mejnstrim, mobilne i gejmerske tastature. Mejnstrim su standardne. Iako su jednostavnog dizajna, lagane su za upotrebu i zadovoljavaju osnovne poslove. Te su veoma raspostranjene. Tome doprinosi i pristupačna cena.

Mobilni modeli se karakterišu malim dimenzijama i težinom. Što ih čini veoma kompaktnim.

tastature Moja kancelarija Kairos Biroooprema 3

Najsloženije su gejmerske tastature. Ujedno, i najskuplje. Namenjene su profesionalnim igračima. Mada nije redak slučaj da ih, zbog visokog kvaliteta, dodatnih tastera i funkcija, koriste i zaposleni koji obavljaju zahtevnije poslove na računaru.

Održavanje tastature

Istraživanja su pokazala da su pored telefona, tastature najveći izvor zaraze u poslovnim prostorijama. Zato, čišćenje kancelarija za vreme korona virusa treba poseban akcenat da stavi na ovaj kancelarijski materijal. Za čišćenje obavezno koristite alkoholni rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

Pre nego što krenete sa brisanjem, izvucite kabal tastature kako biste je isključili. Zatim je okrenite i dobro protresite. Time ćete iz nje otkloniti mrvice i krupne čestice nečistoće. Tek onda možete krenuti sa brisanjem. Nakvasite alkoholom štapić za uši ili veoma tanku pamučnu tkaninu i polako očistite prostor između svakog tastera.

Veliki izbor tastatura možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor