Blog

Kancelarijske makaze

Kancelarijske makaze

Kancelarijske makaze su svestran alat koji se može koristiti za širok spektar zadataka – počev od sečenja papira, preko pakovanja, pa do uređenja cveća na poslu.

Verovali ili ne, makaze su postojale još pre pojave kancelarijskog prostora. Smatra se da su nastale u Mesopotamiji oko 3000. godine pre Nove ere. Sočiva su bila izrađena od bronze i povezana tankom trakom. Ipak, model koji danas koristimo se javio kasnije. Razvili su ga Rimljani oko 100. godine pre Nove ere.

Tokom vekova, sa napretkom opreme i materijala, makaze su usavršavane. Tako su u Srednjem veku nastale makaze za oprugom, a u 18. veku dobile su prepoznatljivu dršku za prste koja je omogućila lakše držanje.

Kancelarijske makazeIako spadaju u najvažniji stoni pribor mnogi pri kupovini ne vode računa o različitim vrstama, već biraju najpovoljnije. Imajući ovo u vidu Kairos Birooprema vam daje savete kako da izaberete odgovarajuće kancelarijske makaze.

Najtraženije vrste makaza za kancelarije

Standarne makaze imaju višenamensku upotrebu, te se često nazivaju i mešovite makaze. Upravo se ovaj model najčešće koristi u kancelarijama. Prepoznaju se po pravom, tradicionalnom sečivu koje omogućava upotrebu ne samo na papiru i kartonu, već i na tkanini i mnogim drugim vrstama materijala. Zbog toga su našle upotrebu i u zanatstvu i domaćoj radinosti.

Kancelarijske makaze sa cik-cak sečivom, baš kao što im naziv kaže, imaju sečiva sa nazubljenim ivicama. Retultat njihove upotrebe je suptilni rez sa cik-cak uzorkom. Obično se koriste za čiste rezove na tkanini, kao i za izradu dekoracije od papira za oglasne table.

Makaze za detalje karakterišu mala, veoma oštra sečiva. Manjih su dimenzija od prosečnih i odličan su izbor za detaljan i precizan rad, uključujući sečenje oko uglova i sečenje malih uzoraka.

Makaze za teže materijale spojene su posebnim zglobnim sečivom koje im pomaže da se uklope u debljinu materijala koji sečete. Na taj način je omogućeno lako i glatko sečenje, bez upotrebe dodatne snage. Ove kancelarijske makaze su naročito pogodne za sečenje debljih kartona, plute, pa i tankog drveta ili metala.

Faktore koje trebate razmotriti pri izboru makaza

Pored namene makaza, veoma je važno da vodite računa o udobnosti izabranog modela. Makaze dolaze sa plastičnom drškom za prste i sa ergonomskom drškom. Plastične verzije su često povoljnije, ali nisu preporučljive za čestu upotrebu. Da biste izbegli zamor prstiju, ukoliko koristite svakodnevno makaze, stručnjaci savetuju da nabavite model sa ergonomskom drškom.

Druga važna karakteristika jeste efikasnost reza. S obzirom da će ih koristiti zaposleni u kancelariji moraju biti u stanju da izdrže veliki obim sečenja. Zato morate da obratite pažnju na sečivo. Odnosno na materijal od kog je ono izrađeno, jer može biti od neobloženog čelika, obloženo titanom i obloženo fluorom.

Kancelarijske makazeUkoliko ste levoruki ili patite od sindroma karpalnog tunela ili artritisa možda će vam biti potrebne specijalno dizajnirane makaze koje omogućavaju komforniju upotrebu.

Veliki izbor makaza, kao i skalpela, vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Za klijente koji nisu u mogućnosti da nas posete nudimo opciju online poručivanja kancelarijskog materijala putem našeg zvaničnog sajta.

Slični blogovi