Blog

Kako odrediti budžet za kancelarijski materijal

Budžet za kancelarijski materijal

Budžet za kancelarijski materijal čini osnovu nabavke pribora neophodnih za rad.

Vođenje poslovanja nije nimalo lako. Porezi, platni spisak, troškovi zakupa, računi za struju i vodu, sredstva za održavanje, tehnologija – samo su neke od stavki za koje morate redovno da izdvajate novac. Još jedna važna stvar koju morate predvideti jeste potrošnja kancelarijskog materijala.

Iako možda neće generisati profit i prodaju, kancelarijski materijal ima važnu ulogu u efikasnom obavljanju radnih zadataka. Njegov nedostatak se primećuje, jer može da utiče na rok ispunjenja obaveza. Imajući ovo u vidu ne čudi što svaka kompanija pažljivo planira njegovu kupovinu.

Međutim, nabaviti dobar kancelarijski materijal u okviru budžeta nije tako jednostavno kao što se mnogima čini. Balans između vrednosti za novac i kvaliteta je ključna stvar, dok pronalaženje prave opcije za svaku vrstu proizvoda može biti dugotrajno.

Zašto je bitno odrediti budžet za kancelarijski materijal?

Budžet za kancelarijski materijal predstavlja pregled troškova koji može poslužiti kao plan potrošnje. Njime se precizira kako će kompanija trošiti sredstva namenjena za potrošni materijal koji se koristi u kancelarijskom poslovanju. Što znači da je on neophodan alat za merenje ukupnih troškova preduzeća, koji omogućava da efikasno upravljate finansijama i održavate razuman opseg operativnih troškova tako da oni neće premašiti poslovne prihode.

Budžet za kancelarijski materijalPlan za budžet mora da bude realno postavljen, precizan kako bi se mogao lako razumeti i što je najvažnije – trebate da se pridržavate predviđenih troškova.

Da ne biste gubili vreme u planiranju Kairos Birooprema vam daje savete kada da odredite budžet za kancelarijski materijal.

Napravite listu kancelarijskog materijala koji vaši zaposleni koriste

Svako poslovanje ima svoje specifičnosti u pogledu opreme. Ipak, postoji potrošni kancelarijski materijal koji svaka kompanija redovno koristi, bez obzira na delatnost i veličinu. Tu pre svega spadaju, hemijske olovke, papir za štampanje, municija za heftalice, koverte, fascikle, toneri za štampače

Svaki od njih ima određeni tok potrošnje. Tako na primer papir za štampanje treba da se obnavlja svakog meseca, a toneri mogu na 6 meseci. Nabavljanje materijala koji vam tog trenutka nije potreban može da dovede do nepotrebnih troškova, te stručnjaci savetuju da napravite spisak svih proizvoda koji se koriste u vašoj kompaniji i njihovo vreme trošenja. Jedino na taj način možete predvideti potrebe na mesečnom nivou.

Obavezno uključite i stavke koje su specifične za vaše preduzeće. Na primer, ako redovno pravite rezervne kopije podataka ili se bavite skladištenjem medija, biće vam potrebni CD-ovi ili DVD-ovi.

Drugi važan faktor jeste količina. Ona zavisi od broja radnika, ali i od samog poslovanja.

Istražite dobavljače

Na tržištu postoje brojni dobavljači. Mogućnost online poručivanja dodatno proširuje opcije, jer vaša kupovina nije ograničena samo na grad u kome se nalazite.

Budžet za kancelarijski materijalS obzirom na veliku konkurentnost, svaki od njih se trudi da privuče pažnju kupaca. Zbog toga je veoma važno pri planiranju budžeta da uporedite ponude različitih dobavljača. Cene, svakako, imaju ključnu ulogu, ali nemojte da zaboravite da je kvalitet garancija predviđenih perfomansi proizvoda. Takođe, obratite pažnju i na povoljnosti koje dobavljači nude u vidu akcija, popusta na količinu i besplatne dostave. Tek kada sagledate sve navedene kriterijume moći ćete da predvidite troškove nabavke, a samim tim i da odredite budžet za kancelarijski materijal.

Kompanija Kairos Birooprema ima bogat asortiman kancelarijskog materijala. Našu ponudu možete pogledati i na zvaničnom sajtu.

Slični blogovi