Blog

Kancelarijske stolice

Kancelarijske stolice

Kancelarijske stolice su obavezni kancelarijski pribor.

Pre industrijske revolucije, stolice u kancelarijama bile su jednostavnog dizajna, napravljene od drveta. Zbog toga nisu bile nimalo funkcionalne. Preteču današnjih modela konstruisao je Čarls Darvin. Želeći da brže obavlja posao u radnoj sobi čuveni naučnik je klasičnoj stolici dodao točkiće koji su omogućili laku pokretljivost.

Razvojem velikih kompanija u 19. veku povećan je obim administrativnih poslova. Samim tim stolice su postale kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji. Ova potreba dovela je do njihovog usavršavanja kako bi se postigao komfor tokom radnog dana. Sredinom 19. veka grupa inženjera u Sjedinjenim Državama otišla je korak dalje nastojeći da stvori model koji bi obezbedio pravilan položaj tela pri sedenju i time sačuvao zdravlje radnika.

S obzirom da više od trećine dana provodimo sedeći za radnim stolom, ne čudi što se pri opremanju kancelarije velika pažnja posvećuje upravo ovom kancelarijskom nameštaju. Da bi vam olakšali izbor, Kairos Birooprema daje vam savete kako da izaberete kancelarijske stolice.

Kancelarijske stolice moraju biti udobne

Pri odabiru kancelarijske stolice treba imati na umu da to nije samo obična stolica, već kancelarijski materijal koji povećava produktivnost. Što znači da ona mora da bude tako dizajnirana da vas sedenje na njoj ne zamara. U protivnom, doći će do pada koncentracije usled umora. Samim tim i do neefikasnosti u radu. Zato je prvi kriterijum koji mora da ispuni – udobnost.

Kancelarijske stolice

Stručnjaci savetuju da birate podesive stolice. Njih vrlo lako možete prilagoditi svojoj visini i položaju radnog stola, pa kičma neće trpeti dodatno opterećenje. Na taj način izbeći ćete oboljenja mišićno-koštanog sistema koja su česta posledica dugotrajnog sedenja u jednom položaju. Procenjuje se da oko 11 miliona radnika trenutno pati od bolova u leđima, dok je kod dve trećine njih narušen kvalitet života zbog tegoba koje svakodnevno trpe.

Sedalni deo, takođe, utiče na udobnost kancelarijske stolice. Ne samo da treba da bude dovoljno mekan, već i napravljen od kvalitetnog sunđera koji neće tokom vremena izgubiti formu. Vodite računa da veličina sedišta bude oko 5 cm šira od vaših kukova.

Materijal kancelarijskih stolica

Iako glavnu ulogu ima dizajn kancelarijske stolice nikako ne treba da zaboravite materijal od kog je izrađena. On treba da bude dovoljno čvrst da izdrži habanje tokom korišćenja, a opet prozračan kako bi telo moglo da “diše”. Jedino takav materijal prija vašoj koži, te ne morate da brinete o prekomernom znojenju i pojavi ružnih fleka na odeći.

Ujedno, čuva vašu kožu od alergijskih reakcija, osipa i drugih problema.

Da li kancelarijske stolice moraju da imaju naslon za ruke?

Naslon za ruke je obavezni dodatak svakoj stolici. On ima zadatak da smanji opterećenje na zglobovima i ramenima kako bi ruke bile u pravilnom položaju ne samo tokom rada već i za vreme odmora.

Kancelarijske stolice

Fiksni naslon za ruke je dobar samo u slučaju da se stolica ne koristi više sati. Za duže korišćenje bolji izbor su modeli sa podesivim naslonom za ruke. Zahvaljujući njemu nećete na donjoj strani podlaktice i laktova osećati neugodan pritisak.

Veliki izbor kancelarijskih stolica vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Za dodatnu udobnost pri radu nabavite i odmarač za leđa i odmarač nogu.

Slični blogovi

Ostavite odgovor