Ostale vesti

Nož za otvaranje koverti

Nož za sečenje koverti

Nož za otvaranje koverti je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Sigurno se mnogi od nas ne sećaju kada su poslednji put napisali pismo. Međutim, u poslovnom svetu koverte i dalje imaju veliku upotrebu. Najbolji dokaz za to jeste podatak da se godišnje proizvede preko 185 milijardi koverata različitih veličina, stilova i oblika.

Bez obzira da li vodite malo preduzeće ili ste menadžer velike kompanije, u toku nedelje jedan deo radnog vremena obavezno ćete provesti otvarajući poštu. Razni računi, ugovori, dokumenta i dalje se šalju poštom, iako je moderno doba donelo veliki nivo digitalizacije. Samim tim, neophodan vam je nož za otvaranje koverti.

Kada je nastao nož za otvaranje koverti?

Otvarači pisama koriste od davnina, ali o njima nema mnogo podataka. Glavni razlog za to jeste da se oni posmatraju kao jednostavni materijal za kancelarije, što je velika greška.

Nož za sečenje koverti

Naime, razvoj koverte u 17. veku, kao i unapređenje britanske i francuske poštanske službe ubrzalo je dospeće pisama. Vek kasnije sa reformom pošte, koju je izvršio Rowland Hill, slanje pisama i pošiljki bilo je znatno olakšano, pa se javila potreba i za sredstvom koje će služiti za njihovo otvaranje.

Nož za otvaranje koverti prvi put se pominje oko 1850. godine. U početku je korišćen za skidanje voštanog pečata sa pisma. Uprkos činjenici da nosi naziv sečiva dizajniran je tako da dolazi sa tupim vrhom do 22 mm.

Vremenom, otvarač koverti bio je podložan stilskim trendovima, baš poput umetničkih predmeta, pa su se gotovo na svim radnim stolovima mogli videti različiti modeli ukrašeni prelepom gravurom ili sa drškama od slonovače.

Iako danas nož za otvaranje koverti ima svedeniju formu spada u najvažniji stoni pribor svake kancelarije.

Kako pravilno koristiti nož za otvaranje koverti?

Noževi za pisma dolaze u različitim modelima. Svi oni se u osnovi dele u 2 grupe.

Najrasprostranjeniji je model koji podseća na klasični nož, njegova upotreba je veoma jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da pismo stavite na ravnu površinu i da vrh noža provučete kroz nabor koverte. Jednim potezom u sekundi koverta biće otvorena, da biste izbegli klizanje slobodnom rukom pridržavajte kovertu. Preporučljivo je da otvaranje vršite pokretom u smeru koji vodi nož od vas.

Drugu grupu čine noževi sa sakrivenom oštricom. S obzirom da prsti nisu izloženi vrhu noža brzina upotrebe je veća, deo na strani gde je sečivo provucite kroz preklop koverte i povucite duž njene ivice.

Koje su prednosti upotrebe noža za pisma?

Nož za pisma, pre svega, olakšava čitav proces otvaranja, pa skraćuje vreme koje izdvajate za ovaj posao. Ujedno, pruža preciznost tako da ne postoji rizik od cepanja papira u koverti. I sama koverta ostaje neizgužvana, pa je lakše čuvanje, dok u kancelariji ne ostaje nered nakon otvaranja.

Nož za sečenje koverti

Upotreba noža štiti vaše ruke od posekotina. Njegov vrh je dovoljno oštar da preseče papir, ali ne i da vas povredi.

Nož sa otvaranje koverti, kao i veliki izbor običnih i vazdušasti koverti, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor