Ostale vesti

Nož za sečenje papira -Sastavni deo svake kancelarije

Nož za sečenje papira

Nož za sečenje papira ili giljotina za papir ima najveću primenu u štamparijama, mada predstavlja i značajan kancelarijski pribor.

Savremeno poslovanje se najvećim delom odvija putem interneta i računara. Međutim, i dalje postoji potreba da se određena dokumenta i nacrti pripreme na papiru. Papirna konfekcija, kao obavezni materijal u svakom poslovanju, sa sobom povlači uređaje za precizno sečenje, kao i za njihovo arhiviranje.

Nož za sečenje papira je stvoren u 19. veku

Rezanje papira je umetnost sa dugom istorijom. Poreklo vodi iz 4. veka nakon pronalaska novina od strane Kineza. U početku bila je namenjena za verske dekoracije ili šablone za venčanja, naročito popularna kod bogatih plemićkih žena, ali se vrlo brzo proširila na sve društvene staleže, te je praksa sečenja papira evoluirala od stručnog zanatlije u svet umetnosti.

Mnogo vekova kasnije ručno sečenje papira je zamenjeno mašinom. Naime, 1837. godine Thirault je napravio model sa fiksnom oštricom na ravnoj površini, a sedam godina kasnije francuski pronalazač Guillaume Massiquot patentirao je prvi nož za sečenje papira. Kako sečivo za rezanje papira imitira oblik giljotinskog sečiva, iako je ugao drugačiji, uređaj je popularno nazvan giljotina za papir.

U drugoj polovini 19. veka značajna poboljšanja napravili su Fomm i Krause iz Nemačke, Furnival u Engleskoj i Oswego i Seybold u Sjedinjenim Državama.

Nož za sečenje papira je do današnjih dana zadržao prvobitni oblik

Iako je zadržao formu iz 19. veka, sa razvojem tehnike, nož za sečenje papira dobio je poboljšani, moderni dizajn. Noviji modeli napravljeni su od metala, sa čvršćim i sigurnijim mehanizmima za sečenje, te su postali nezamenljivi školski i kancelarijski materijal a koriste se i u drugim oblastima gde je potrebno precizno sečenje velikih količina papira.

Nož za sečenje papira

Nož za sečenje papira dostupan je u različitim dimenzijama – od 30 cm pa do minimum 80 cm koji se koriste u štamparijama. Površina ima mrežu podeoka koji su, obično, podeljeni na pola inča. Na taj način omogućeno je lakše određivanje mera za sečenje.

Na desnoj strani se nalazi sečivo koje je povezano polugom ili ručicom. Veće verzije imaju snažnu oprugu za kompresiju kao deo mehanizma za pričvršćivanje koji vuče nož u odnosu na stacionarnu ivicu.

Nož za sečenje papira – vrste

Standardni nož za sečenje papira dizajniran je za redovnu upotrebu velikog volumena papira, pa ima i najširu primenu. Vrlo je jednostavan za upotrebu, dovoljno je da postavite papir na željenu veličinu, pričvrstite pomoću stezaljke i povučete ručicu za sečivo. Količina papira koji može da se seče jednim potezom zavisi od težine iza sečiva.

Poluautomatski nož za sečenje papira izgledom je sličan standardnom, ručnom. Jedina razlika je u korišćenju električnog ili hidrauličnog napajanja pri radu. Samim tim može i veće količine papira da seče.

Električni automatski nož za sečenje papira ima digitalni interfejs koji omogućava brzo i precizno definisanje položaja rezanja. Položaj papira diktiran je unosom merenja od strane korisnika. Ovaj aparat se koristi u velikim štamparijama i izdavačkim kućama.

Nož za sečenje papira štedi vaše vreme

S obzirom da nož za sečenje papira može da reže više listova u jednom potezu, on smanjuje vreme rada. Ova prednost posebno dolazi do izražaja kada je potrebno pripremiti veliku količinu materijala u malom roku, pa možemo slobodno reći da čini značajni kancelarijski materijal za sastanke.

Nož za sečenje papira

Sa smanjenjem broja radnih sati direktno se povećava produktivnost na poslu. Dok preciznost sečenja ne može se nikako postići ručnom obradom.

Nož za sečenje papira ima sigurnosnu zaštitu za prste pa je rizik prilikom njegove upotrebe smanjen na minimum.

Kompanija Kairos Birooprema u svojoj ponudi ima različite modele noževa za sečenje papira, pa ćete vrlo lako naći onaj koji odgovara vašem poslovanju i izdvojenom budžetu za nabavku.

Slični blogovi

Ostavite odgovor