Blog

Pisaći pribor neophodan svakoj kancelariji

Pisaći pribor

Pisaći pribor je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Od davnina čovek je imao potrebu da zabeleži svoje misli. O tome svedoče istorijska otkrića u brojnim pećinama. Ipak, prvi pisaći pribor izumeli su drevni Sumeri i Vavilonci, pomoću kog su pisali na glinenim pločama. Korak dalje nastao je u starom Egiptu, gde je u upotrebi bio pribor za pisanje u vidu trske sa pigmentom, da bi vremenom trsku zamenila pera.

Iako se ovaj pisaći pribor zadržao vekovima postojao je problem u brzini pisanja, jer je pero moralo da se umače u mastilo nakon par napisanih reči, a zatim je trebalo da se čeka da se tekst osuši. Ovaj problem je rešen početkom 20. veka kada je József László Biró izumeo hemijske olovke, te možemo slobodno da kažemo da je tada pisaći pribor započeo svoj moderni razvoj.

U narednim godinama, olovka sa mastilom dobila je nove verzije, kako u dizajnu tako i u pogledu mastila. Imajući ovo u vidu Kairos Birooprema vam otkriva razlike između savremenih vrsta olovaka.

Najrasprostranjeniji pribor za pisanje

Hemijske olovke su najčešći tip, ne samo zbog svoje pristupačnosti, već i zbog visoke pouzdanosti. Istraživanja pokazuju da se jednom hemijskom olovkom može napisati oko 45.000 reči. Nakon toga dovoljno je samo zameniti minu i olovku možete ponovo koristiti.

Pisaći pribor Zahvaljujući kuglici na vrhu mine omogućeno je ravnomerno raspoređivanje mastila tokom pisanja, kao i istovremeno sušenje. S obzirom da je mastilo od mešavine boja, alkohola i masnih kiselina pokazuje izuzetnu viskoznost, te se ove olovke mogu koristiti na svim vrstama papira, uključujući i lošijeg kvaliteta. Posebno su pogodne za pisanje na glatkim površinama na kojima drugi pisaći pribor sa mastilom na bazi vode ne bi mogao da se koristi jer bi se reči razmazivale. Idealne su i za upotrebu na papiru za kopiranje bez ugljenika.

Pisaći pribor sa tečnim mastilom

Roler olovke su slične hemijskim olovkama, ali koriste mastilo na bazi vode. Njihov vrh je veći od kuglice na mini hemijske olovke, što omogućava mastilu da lagano klizi po papiru. Samim tim, lakše je i pisanje.

Prilikom upotrebe roler pena pritisak na papir je znatno manji nego kod drugih vrsta, te su ove olovke idealne za ljude koji veći deo radnog dana provode pišući, jer nema opasnosti od stvaranja grčeva u rukama. Ipak, morate znati da je izbor papira veoma važan. Naime, mastilo roler olovke ostaviće trag na poleđini tankog, nekvalitetnog papira, a može doći i do njegovog cepanja.

Pisaći pribor u živim bojama

Gel olovke, takođe, imaju mastilo na bazi vode, ali se ono brže suši nego kod rolera. Zato su pravi izbor za svakodnevno vođenje beleški u velikim količinama, jer ne zahtevaju čvrst pritisak na papir i nema opasnosti od razmazivanja. Posebno se preporučuju za pisanje po sjajnom papiru, kao što je foto papir ili čestitke.

Pisaći priborDodatna prednost upotrebe gel olovaka ogleda se u činjenici da dolaze u širokom spektru boja. Njihovo mastilo sadrži pigmente, te je omogućeno pisanje u najraznovrsnijim nijansama. Ujedno, nude visok stepen preciznosti ne samo u pisanju, već i u povlačenju finih linija, pa ih rado koriste umetnici i ilustratori.

Pisaći pribor vrhunskog kvaliteta, uključujući i grafitne i tehničke olovke, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.