Blog

Roler pen – Stoni kancelarijski pribor koji vam je neophodan!

Roler pen

Roler pen je stoni kancelarijski pribor koji ima široku upotrebu.

Razvoj tehnike i tehnologije uticao je u velikoj meri na poslovanje. Danas je gotovo nemoguće zamisliti radni dan bez mobilnog telefona i interneta. Poslovna korespodencija se obično odvija mail-ovima, dok je odlaganje dokumentacije digitalizovano.

Ipak, u modernom svetu još uvek postoji obavezni kancelarijski materijal koji odoleva svim promenama. Upravo takav epitet vanvremenskog ima pribor za pisanje. Drvene i hemijske olovke od davnina su korišćenje za beleženje važnih podataka, pisanje ugovora, pa i crtanje radova. Koriste se i danas u iste svrhe, s tim što su dobile i nove vrste. Jedna od njih je roler pen.

Kada je nastao roler pen?

Roler olovka je razvijena na osnovu mastila koje je Nakata Tozaburo izumeo za štampanje novčanica. Ministarstvo finansija je njegovu ideju odbilo zbog „unutrašnjeg sukoba“, te je Tozaburo odlučio da mastilo iskoristi za pravljenje olovke.

Roler penTokom američke okupacije Japana za vreme Drugog svetskog rata u zemlju su stigle prve hemijske olovke koje su pokazale mnogo bolje karakteristike od dotadašnjeg pribora za pisanje. Ne samo da nije bilo potrebe za oštrenjem kao drvene olovke, već nije trebalo ni stalno dopunjavati mastilo, što je slučaj kod naliv pera.

Želeći da unapredi standardne hemijske olovke Tozaburo je 1964. godine napravio sasvim novu vrstu koja je koristila tečno mastilo. Na taj način je roler pen donela glatkoću pisanja naliv pera, a jednostavnost upotrebe kakvu imaju hemijske olovke.

Tozaburov izum je otvorio vrata daljem razvoju pribora za pisanje. Tako se 80-ih godina pojavila gel olovka, a poslednjih godina je upotrebi i model sa viskoznim mastilom.

Kako koristiti roler olovke?

I hemijske i roler olovke rade na istom principu. Naime, kraj olovke je zatvoren kuglom koja je, obično, napravljena od čelika, mesinga, volframovog karbida ili čak keramike. Njen zadatak je da zadrži mastilo sve dok se ne pritisne na papir. Tada se ova kugla okreće, omogućavajući mastilu da klizi po površini.

Iako je dizajn sličan razlika je u mastilu. Roler pen koristi tečno ili gel mastilo. Zahvaljujući njemu olovka znatno lakše klizi po papiru. Samim tim je i lakše pisanje, te je pogodna za ljude koji često pate od grčeva u rukama. Otisak je jasniji, puniji i lepši u odnosu na trag koji ostavlja hemijska olovka. Međutim, pri upotrebi treba biti pažljiv.

S obzirom da je mastilo manje viskozno, postoji opasnost od razlivanja i stvaranje mrlja na papiru zbog sporog sušenja. Takođe, moguće je da se trag preslika na poleđini lista. Zbog toga stručnjaci savetuju da roler pen koristite na debljim listovima ili kartonu. Posebno je pogodan za pisanje čestitki i za finu dekoraciju. Dok za senčenje nije preporučljiv.

Usavršeni model roler olovke

Usled manje viskoznosti mastilo na roler olovci ima tendeciju bržeg trošenja. Da bi produžio vek trajanja čuveni nemački proizvođač olovaka, STABILO razvio je inovativnu tehnologiju gela, za koju je dobio nagradu 2007. godine.

Roler penPointVisco roler pen omogućava glatko klizanje mastila po papiru, ali bez sporog sušenja i opasnosti od stvaranja mrlja. Ovakva formula mastila savršena je za one koji moraju brzo da pišu, dok 10 dostupnih nijansi obezbeđuju prilagodljivost potrebama svakog.

Roler olovke različitih vrsta, uključujući i najnovije viskozne brenda STABILO, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor