Ostale vesti

Tehničke olovke

tehničke olovke

Tehničke olovke ili patent-olovke, kako se još nazivaju predstavljaju pribor za pisanje. Sastoje se od baznog dela olovke koji je, kao kod hemijskih, napravljen od metala ili plastike. Dok za pisanje koriste posebne tanke, grafitne mine.

Iako je savremena kancelarija većinom opremljena najmodernijih uređajima, stoni pribor i dalje igra važnu ulogu u obavljanju poslovnih zadataka. Među njima posebno mesto zauzimaju tehničke olovke.

Koliki značaj ima ovaj potrošni kancelarijski materijal otkriva vam u ovom blogu kompanija Kairos Birooprema.

Tehničke olovke su razvijene u 19. veku

Najstarija verzija tehničke olovke pronađena je u olupini broda HMS Pandora koji je potonuo 1791. godine.

Tek 3 decenije kasnije britanski inovatori Sampson Mordan i John Isaac Hawkins patentirali su ovu vrstu olovke. Time su one postale zvanični deo tadašnjeg pribora za pisanje. Sve do Drugog svetskog rata pravljene su u fabrici „S. Mordan & Co“, kada je ona bombardovana.

Kako su tehničke olovke vrlo brzo osvojile društvo, u periodu od 1822. do 1874. godine registrovano je čak 160 različitih patenata. Svaki od njih predstavljao je izvesna poboljšanja u odnosu na prethodne verzije.

Prva tehnička patent-olovka sa oprugom razvijena je 1877. godine. Dve decenije kasnije nastao je i posebni mehanizam za mine. Tako je 1938. godine uvedena mina debljine 0,9 mm. Zatim su usledile grafitne mine veličine od 0,3, 0,5 i 0,7 mm. Nakon njih napravljene su modeli koji su koristili 1,3 i 1,4 mm mine. Da bi na kraju proizvedene i verzije 0,4 i 0,2 mm.

Što znači da se današnje patent olovke izrađuju u nekoliko kategorija u zavisnosti od grafitnih mina, čije debljine se kreću od 0,2 mm do 5,0 mm.

Imaju široku namenu

Tehničke olovke se, pre svega, koriste u arhitektonskim, inženjerskim i dizajnerskim kompanijama. Međutim, one imaju primenu u gotovo svim poslovnim sferama. Rado ih koriste pisci, ali i đaci na časovima likovne umetnosti u školama.

Takođe, srećemo ih kao kancelarijski materijal za seminare i sastanke. Odnosno, kada je potrebno uneti podatke koji nisu trajni, tako da se mogu kasnije obrisati i uneti novi.

Koje su prednosti tehničke u odnosu na drvene olovke?

Tehničke olovke obezbeđuju veću preciznost u radu. Zahvaljujući veoma tankim minama možete povlačiti fine završne linije na nekom projektu ili prilikom crtanja. Idealne su i za osobe koje vole precizan i čitak rukopis.

Dizajn čuvene patent olovke je teže konstrukcije. Pa je ona ergonomičnija, tj. ne zamara ruku prilikom dužeg korišćenja kao drvene olovke. S obzirom da se ne podrezuje, tehnička olovka zadržava svoje dimenzije. Što je još jedna prednost njene lakše upotrebe.

Tehničke olovke su isplativije. Za razliku od klasičnih drvenih, koje se celom dužinom troše, kod tehničkih “nestaje” samo grafitna mina. Dovoljno je samo staviti novu i moći ćete iznova da koristite svoju olovku. Ujedno, tehničke olovke ne prljaju površine, kao ostaci grafita prilikom oštrenja drvenih.

Veliki izbor tehničkih olovaka, kao i mina različite debljine, pronaći ćete u bogatom asortimanu Kairos Biroopreme.

Slični blogovi

Ostavite odgovor