Ostale vesti

Projekciona platna

Projekciona platna

Projekciona platna predstavljaju površine na kojima se projektuju različite slike, objave ili tekstovi.

Prva asocijacija na njih jesu prikazi filmova u bioskopima. Ipak, projektorska platna imaju širu upotrebu, te ih srećemo svugde – od kancelarija, škola i fakulteta, preko sala za seminare i konferencije, pa do poslovnih prostorija gde čine značajan kancelarijski pribor.

Projekciona platna ili projekcija sadržaja na zidu?

Iako su se projekciona platna razvijala uporedo sa prvim bioskopima, sama projekcija slika je mnogo starija. Naime, još je u 16. veku “camera obscuras” omogućavala ljudima u mračnoj sobi da posmatraju pripremljene prikaze. Zahvaljujući snopu svetlosti iz jedne tačke oni su projektovani na površine u prostoriji. Najčešće su ih koristili istraživači i putopisci kako bi prikazali svoja otkrića.

Sistem prikaza na zidu prostorije zadržan je skoro 500 godina. I danas nije redak slučaj da se na pojedinim događajima umesto platna koristi zid kao alternativna opcija, međutim, ovakva projekcija nije dobra, a često i nedovoljno vidljiva. Razlog za to leži u reflektovanju svetlosti.

Projekciona platna

Kako je osnovna funkcija projekcionog platna vizuelni prenos informacija, ono je izrađeno od specijalne reflektujuće tkanine. Zahvaljujući njoj svetlost se raspršuje prema posmatraču. Čime se obezbeđuje visokokvalitetni prikaz, dok se kod projekcije na zidu svetlost reflektuje u suprotnom smeru, pa dolazi do gubitka na oštrini, kontrastu i boji slike.

Zbog toga su projekciona platna obavezna ukoliko želite da vaša prezentacija ne izgubi na kvalitetu, a naročito su preporučljiva ako je potrebno prikazati složene grafikone ili video zapise.

Projekciona platna – vrste

Projekciona platna su dostupna u različitim dimenzijama i modelima.

Mobilna, tj. prenosna projekciona platna imaju postolje koje im omogućava lako pokretanje sa jednog mesta na drugo. S obzirom da su jednostvna za upotrebu ona su, pored table za kancelariju, najupotrebljavanije sredstvo za prezentaciju.

Zidna projekciona platna su fiksirana, te su idealna za učionice ili konferencijske sale. Mogu biti ručna i električna. Ručna (mehanička) omogućavaju korisnicima manuelno spuštanje na željenu visinu, a  zatim i njegovo fiksiranje. Električna platna su najsavremeniji modeli, a upravljanje se vrši preko klika na daljinskom upravljaču.

Fast Fold projekciona platna su posebna vrsta prenosnih. Zbog izuzetnih dimenzija koriste se isključivo prilikom organizovanja velikih manifestacija, kao što su koncerti, prenosi utakmica i sl. Ova platna se razlikuju od klasičnih prenosnih ne samo po svojim dimenzijama već i po postolju, jer, umesto standardnog oblika tronošca, Fast Fold platna se nalaze na jakim aluminijumskim konstrukcijama.

Kako izabrati projekciono platno?

Izbor projekcionog platna zavisi od njegove namene, kao i veličine prostorije, jer, ne možete platno malih dimenzija postavitu u kongresnu dvoranu, kao što nije poželjno ni da ogromno platno koristite kao kancelarijski materijal za sastanke.

To znači da je najbolje da visina platna iznosi 1/6 udaljenosti od platna do zadnjeg reda sedišta, a prvi red sedišta bi trebao biti na udaljenosti kolika je dijagonala samog platna.

Format platna je standardizovan. Razmera 1:1 je najstariji oblik, pa polako izlazi iz upotrebe. Zadržan je jedino u nastavnim ustanovama. Dok formati 4:3 i 16:9, koji omogućavaju video prikaze, se sreću u poslovnom svetu, pa možemo da kažemo da se obavezni kancelarijski materijal savremenih kompanija.

I

majte u vidu da kvalitet vaše projekcije zavisi i od projektora, te prilikom nabavke opreme obratite pažnju na perfomanse.

Kancelarijski materijal Beograd – Kairos Birooprema u svojoj ponudi ima veliki izbor platna za projekciju različitih dimenzija. Kod nas ćete vrlo lako pronaći ono koje odgovara vašim zahtevima.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor