Blog

Punjač baterija – Neophodan vašoj kancelariji

Punjac baterija

Punjač baterija je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

U modernom dobu poslovanje se najvećim delom odvija putem uređaja. Iako je za rad većine od njih potrebna električna energija, postoje i oni koji koriste baterije. Imajući ovo u vidu ne čudi što se one nalaze visoko na listi kada je u pitanju najtraženiji potrošni kancelarijski materijal.

Svaka baterija ima svoj rok trajanja, te ćete u jednom trenutku morati da izdvojite novac za kupovinu nove. Srećom, postoji mogućnost da im produžite vek upotrebe. U tome vam može pomoći punjač baterija.

Kada su se pojavili punjači za baterije?

Verovali ili ne, baterije su jedan od najstarijih kancelarijskih materijala. Nemački arheolog Wilhelm Konig otkrio je najstariju bateriju u Bagdadu, staru preko 2000 godina. Bio je to glineni lonac sa gvozdenim štapom i bakarnim cilindrom u njemu.

Punjac baterijaIpak, prvu verziju stvorio je 1800. godine Alessandro Volta. Da bi 3 decenije kasnije engleski hemičar i fizičar John Frederic Daniell konstruisao tzv. Daniell-ovu ćeliju. Ova „vlažna ćelija“ koristila je tečnost kao elektrolit. Korak dalje u razvoju baterija usledio je 1888. godine kada je dr Carl Gassner izumeo suvu ćeliju. Umesto tečnosti ova vrsta je kao elektrolit imala pastu, te se mogla nesmetano pomerati i prevrtati. Njena pojava dovela je do komemercijalne prodaje.

Sa povećanom potrebom za baterijama nastala je i ideja o njihovom ponovnom punjenju. Tako je Gaston Plante krajem 19. veka konstruisao punjač baterija. Međutim, nijedna vrsta baterija u to doba nije imala mogućnost punjenja. Tek su se 1958. godine pojavile prve punjive nikal kadmijeve. Samim tim su unapređeni i punjači za njihovo punjenje.

Kako radi punjač baterija?

Punjač baterija je uređaj koji skladišti energiju u bateriji provodeći električnu struju kroz nju.

Najjednostavniji, ujedno i najrasprostranjeniji, modeli koriste konstantan napon ili konstantnu struju tokom punjenja. Što znači da ih morate ručno isključiti. U protivnom, može doći do prekomernog punjenja baterije. Ovaj višak energije se oslobađa dodatnim zagrevanjem baterije, te postoji opasnost da ona napukne, ispusti štetne materije, pa čak i da eksplodira.

Ukoliko se punjač ranije isključi, doći će do bržeg pražnjenja baterije.

Noviji modeli punjača dolaze sa tajmerom tako da se automatski isključuju nakon određenog perioda. Mada ova opcija ne sprečava preterano ili nedovoljno punjenje, jer protokol punjenja, tj. koliki napon i koliko vremena je potrebno zavisi od veličine i tipa baterije koja se puni, kao i njenje starosti.

Koje su prednosti upotrebe punjača za baterije?

Punjač baterije štedi vaš budžet. Bez obzira što baterije nisu skupe, stalna nabavka za više različitih uređaja dugoročno gledano može predstavljati veliki izdatak.

Pored novca, punjači štede i vaše vreme. Ne samo da nema potrebe da idete u kupovinu, već ne morate da ostavljate započeti posao kako biste obavili online poručivanje kancelarijskog materijala.

Punjac baterijaDodatna prednost se ogleda u činjenici da je većina punjača multifunkcionalna, te ih možete koristiti za različite baterije. Takođe, ne treba zaboraviti da oni čuvaju životnu sredinu. Zahvaljujući mogućnosti punjenja i ponovne upotrebe, punjive baterije stvaraju manje otpada od onih za jednokratnu upotrebu.

Različite vrste punjača baterija možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Čitav asortiman potražite na sajtu mojakancelarija.com.

Slični blogovi

Ostavite odgovor