Blog

Kanap od kudelje – Prednosti upotrebe u kancelariji

Kanap od kudelje

Kanap od kudelje predstavlja osnovni kancelarijski materijal za pakovanje.

Poslovni svet je veoma dinamičan. Gotovo svakodnevno se smenjuje ponuda i potražnja za pojedinim proizvodima i uslugama. Zbog toga su kompanije u obavezi da isprate sve trendove, ali i ispitaju potrebe svojih potrošača. U protivnom, neće opstati u borbi sa jakom konkurencijom.

Iako dobar tim radnika ima glavnu ulogu u poslovanju, važan je i uticaj kancelarijskog materijal. Planeri, raznovrsni stoni kancelarijski pribor, računari, stolovi i stolice za kancelariju – samo su neki od obavezne opreme svakog radnog prostora.

Svakako, ne treba zaboraviti i na niz drugih sitnih proizvoda koje ne koristimo u svakodnevnom poslovanju, ali su od presudnog značaja pri obavljanju pojednih radnih zadataka. Jedan od njih jeste kanap od kudelje.

Kada je nastao kanap od kudelje?

Kanap od kudelje, tj. vlakana konoplje se smatra najstarijim kancelarijskim materijalom.

Konoplja je verovatno bila jedna od prvih biljaka uzgajanih za vlakna. Veruje se da je kultivacija konoplje počela u Kini, što potvrđuju arheološka otkrića na ostacima glinenih posudama koje datiraju iz 2.800 godina pre Nove ere. Pojedini istoričari ističu da su pre Kineza konoplju koristili Drevni Egipćani. Zapravo, da su oni zaslužni za stvaranje alata za pravljenje kanapa od kudelje.

Kanap od kudeljeU Srednjem veku pravljenje užadi od konoplje bilo je popularan zanat, a korišćena su u razne svrhe, kao što su ribolov, penjanje, jedrenje, građevinarstvo… Sa razvojem industrije kudelja je postala osnovna sirova za proizvodnju, pre svega, korpi, tekstila i kanapa. Ovu svoju funkciju zadržala je do današnjih bez obzira što su se pojavila sintetička vlakna poput najlona i polipropilena.

Koje su prednosti upotrebe kanapa od kudelje otkriva vam Kairos Birooprema.

Kanap od kudelje je veoma trajan

Jedna od glavnih karakteristika ovog kanapa jeste izuzetna izdržljivost. Naime, struktura vlakna je takva da obezbeđuje mnogo veću otpornost u odnosu na kanape od drugih materijala. Zbog toga se može koristiti za vezivanje i veoma teškog tereta.

Kanap od kudelje je otporan i na buđ, plesni i druge gljivice koje se razvijaju u dodiru sa vodom, te je idealan za upotrebu na mestima visoke vlage. Takođe, njegova moć ne slabi pri dejstvu UV zraka, što je slučaj sa drugim vrstama kanapa. Čime je zagarantovana postojanost vezivanja u svakom trenutku.

S obzirom da je napravljen od 100 odsto prirodnog materijala spada u ekološke proizvode. Ujedno, ne postoji opasnost od štetnog dejstva po zdravlje prilikom upotrebe, jer nije tretiran naftom ili drugim toksičnim hemikalijama kojima se često premazuju drugi kanapi.

Upotreba kanapa od kudelje

Kanap od kudelje ima široku upotrebu. U poljoprivredi se koristi za vezivanja voćaka i biljaka. U industriji, građevinarstvu, pa i mnogim zanatskim delatnostima služi kao sirovina, ali i pomoćno sredstvo u radu. Dok je u kompanijama nezamenjivi kancelarijski materijal za pakovanje tendera, kutija sa dokumentacijom prilikom arhiviranja, pa i prilikom selibe poslovnog prostora.

Kanap od kudeljeSrećemo ga i u kućnoj upotrebi, a neretko se koristi i za izradu igračaka za kućne ljubimce, povoce za pse i grebalice za mačke.

Kanape od kudelje različite debljine možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema.

Slični blogovi

Ostavite odgovor