Blog

Rajsnadle – Osnovni kancelarijski materijal

Rajsnadle

Rajsnadle su osnovni kancelarijski materijal.

Bilo da radite u velikoj kompaniji ili ste vlasnik malog porodičnog preduzeća, svesni ste da za uspeh nije dovoljno imati dobru ideju i veliki budžet, već i tim iskusnih radnika koji su spremni da napreduju zajedno sa vašim biznisom.

Međutim, ma koliko zaposleni bili obučeni i motivisani na rad ukoliko nemaju dobre uslove za to, doći će do negativnih rezultata. Što znači da je kancelarijski pribor još jedna važna komponenta u postizanju postavljenih ciljeva. Počev od pribora za pisanje, preko stola i stolice za kancelariju, pa do ormana i police za dokumentaciju – svaki komad igra važnu ulogu. Ipak, u pogledu organizovanja aktivnosti izdvajaju se plutane table, a da biste mogli nesmetano da ih koristite neophodne su vam rajsnadle.

Šta su rajsnadle?

Rajsnadle su svojevrsni mali ekseri koji se sastoje iz 2 dela – glave i oštrice. Glava se izdvaja širokim, ravnim vrhom, tako da omogućava nesmetanu upotrebu. Odnosno, pribadanje rukama, bez upotrebe čekića. Glava je najčešće izađena od metala ili plastike. Mada se sreću i vrste od drveta.

RajsnadleOblik glave rajsnadle može biti različit – pljosnati, cilindrični, loptasti, sa manjim ili većim lukom, kao i u različitim oblicima, pa čak i ukrasnim. Zahvaljujući različitim oblicima glave rajsnadle se mogu koristiti za mnoge stvari. Tako se modeli sa cilindričnim glavama, obično, upotrebljavaju za označavanje lokacija na mapi ili važnih tačaka na dokumentu. Dok rajsnadle sa ravnim glavama imaju primenu u kačenju papira na plutanu tablu. U pojedinim slučajevima služe i za tapaciranje nameštaja.

Telo, tj. oštrica se izrađuje od mesinga, kalaja ili gvožđa.

Kada su nastale rajsnadle?

Krajem 19. veka pojavile su se plutane table. Najpre su izrađivane od otpadnih čestica plute koje su spajane vezivom od gline. Da bi ubrzo umesto gline kao vezivo služila toplota i pritisak.

Kako su table od plute našle široku primenu, posebno kao oglasni prostor, javila se potreba za materijalom koji će čvrsto držati okačeni papir. Tako je 1900. godine Edvin Mur dizajnirao svojevrsne čiode. Prvobitno su korišćene za označavanja lokacija na mapi.

Dve godine kasnije nemački konstruktor satova Johan Kirsten razvio je Murovu ideju stvorivši rajsnadle sa karkterističnom ravnom glavom. Svoj izum prodao je Otu i Paulu Lindštetu, vlasnicima fabrike nameštaja, te se njihov patent vodi kao zvanični.

Koje su prednosti upotrebe rajsnadli?

Da li vam se nekada desilo da zakasnite sa poslom, jer ste prevideli rok za završetak projekta? Ili, možda, niste stigli da obavestite sve članove tima na važan sastanak, promene koje je klijent tražio i slične obaveze?

Ove i mnoge druge probleme u pogledu organizacije posla mogu vam otkloniti plutane table. Lagane konstrukcije, a veoma izdržljive, pružaju vam mogućnost da sve važne informacije držite na jednom mestu. Dovoljno je da jednim pritiskom rajsnadle na papir zakačite obaveštenje tako da ga svi zaposleni mogu videti u kancelariji.

RajsnadleUpotrebom rajsnadli sa glavama u različitim bojama olakšana vam je selekcija na hitne i zadatke koji imaju duži rok. Dok modeli sa ukrasnim glavama mogu poslužiti kao dekoracija, pri kačenju fotografija.

Rajsnadle možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Kairos Birooprema. Ovde vas čekaju i kancelarijske table različitih vrsta, ukljujući i plutane.

Slični blogovi

Ostavite odgovor