Ostale vesti

Toneri za štampače

Toneri za štampače Kairos

Toneri za štampače spadaju u kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

Savremeno poslovanje najvećim delom se odvija putem računara i lap topova. Na taj način ubrzana je obrada podataka i olakšano upravljanje dokumentacijom. Takođe, omogućen je bolji kontakt sa klijentima, preglednija poslovna korespodencija i brže ugovaranje sastanaka i sklapanje dogovora.

Pored velike digitalizacije, pojedina dokumenta, podaci pribavljeni sa interneta ili, pak, e-mailovi saradnika moraju se naći i u štampanoj formi. Zato je neophodno da svaka kancelarija bude opremljena štampačem koji odgovara njenim potrebama. Samim tim, kao potrošni kancelarijski materijal uz papir za štampanje javljaju se i toneri za štampače.

Toneri za štampače nastali su u drugoj polovini 20. veka

Istorija tonera usko je povezana sa pojavom laserskog štampača. 1959. godine Chester Carlson kreirao je prvi štampač ovog tipa pod imenom „Xerox 914“. Reč je o veoma složenoj mašini koja je imala nedostatak. Naime, postojala je opasnost da se u radu pregreje i zapali, pa je štampač prodavan zajedno sa aparatom za gašenje požara.

Toneri za štampače stari Kairos

Upravo tih godina razvijeni su i toneri za štampače „Xerox 914“. Smeša je sadržala plastični polimer, gvožđe oksid i ugljenik. Što je osnova i današnjih modela.

U početku, toneri za „Xerox 914“ bili su fiksni, tj. nisu mogli da se izvade i zamene novim. Kako su se nalazili u posebnoj kutiji, punjenje je bilo kompleksno. Ne samo da je zahtevalo tim stručanjaka, već je često dolazilo do prosipanja unutar uređaja. Pa su postojali i česti problemi u radu.

Vrlo brzo laserske štampače počeli su da proizvode i IBM i HP. Zahvaljujući LaserJet modelu kompanije HP nastali su toneri za štampače kakve danas poznajemo. Kreirani su tako da mogu da se vade i vrlo lako zamene ili dopune. Jednostavno rukovanje smanjilo je i troškove održavanja tonera, jer više nije bio potreban stručni tim, već je čitav posao mogao da obavi i sam zaposleni.

Toneri za štampače dolaze u 3 vrste

Kao što im ime kaže, originalni toneri za štampače napravljeni su od strane kompanije koja proizvodi štampače. Prepoznaju se po utisnutom logotipu brenda i najboljem kvalitetu. Zapravo, proizvođači garantuju da njihova upotreba donosi 100 odsto performanse uređaja za koji su namenjeni.

Toneri za štampače vrste Kairos

Zamenski ili kompatibilni toneri za štampače predstavljaju alternativnu verziju. Od originala se razlikuju po kvalitetu otiska i nižoj ceni. Ipak, pojedini modeli mogu da obezbede 80 odsto navedenih performansi. Pa se često koriste za kućnu upotrebu ili u kancelarijama gde nema velike potrebe za štampanjem dokumenata.

Reciklirani toneri za štampače se prave od starih modela. Na njima su samo zamenjeni oštećeni delovi. Zatim očišćeni i ponovo napunjeni. Iako ih mnogi smatraju polovnim, ovi toneri se testiraju pre puštanja u prodaju. Ali i pored toga nisu preporučljivi, jer je rad sa njima napouzdan.

Kako maksimalno iskoristiti toner za štampač?

Toner za štampač ima vek trajanja. On zavisi, pre svega, od učestalosti upotrebe i količini štampanih podataka.

Toner za štampač

Za maksimalnu upotrebu moderni štampači imaju tzv. Toner Save ili Eco mode, koji štedi potrošnju tonera, pri čemu se ne gubi na kvalitetu štampe.

Da biste bili sigurni da uvek možete da odštampate potrebni dokument, vodite računa o dugmetu koje vas upozorava da je toner pri kraju. Ukoliko je na njemu upaljeno LED svetlo vreme je da krenute u nabavku novog.

Kompanija Kairos Birooprema u svom bogatom asortimanu ima veliki izbor tonera za različite vrste štampača.

Slični blogovi

Ostavite odgovor