Ostale vesti

Papir za štampanje

papir za štampanje

Papir za štampanje je kancelarijski materijal neophodan svakoj kancelariji.

U 21. veku poslovna komunikacija u najvećoj meri obavlja se putem mejla i pametnih telefona. Na taj način je ubrzano ugovaranje sastanaka, kontakt sa klijentima, pa i raznih dogovora. Ujedno, omogućeno je da u svakom trenutku budemo dostupni svojim saradnicima i klijentima. Pa ne postoji zastoj u poslovanju.

Međutim, papirna konfekcija, kao kancelarijski materijal, i dalje igra veliku ulogu. Imajte u vidu da mnoga bitna dokumentacija mora biti arhivirana, tj. sačuvana fizički, a ne u elektronskoj formi.

Takođe, papir za štampanje je obavezni kancelarijski materijal za sastanke. Na njemu se nalazi celokupna priprema za sastanak – počev od dnevnog reda, preko plana, pa do ostale prateće dokumentacije. Čime su obezbeđeni bolji uvid i preglednost svim učesnicima.

S obzirom da se u svetu svakog dana održi preko 11 miliona poslovnih sastanaka, opravdana je tvrdnja da papiri za štampanje čine nezamenjivi deo svakog poslovanja. Samim tim, veoma je važno odabrati odgovarajući. Pri tome morate voditi računa, pre svega, o vrsti štampača koji imate. Zatim o nameni, kvalitetu papira, pa i karakteristikama, klasi i formatu.

Kompanija Kairos Birooprema vam pruža savete koji će vam olakšati izbor.

papir za štampanje

Papir za štampanje na matričnim štampačima

Kada je sredinom 20. veka razvijen matrični štampač javila se potreba i za odgovarajućim papirom, tzv. tabulirom.

Zbog posebne forme, gde su svi listovi spojeni, popularno je nazvan „beskonačna hartija“. U pitanju je perforirani papir koji je dostupan u dimenzijama 240×12 i 120×12 i sa jednom, dve, tri i više kopija.

Prilikom odabira ovog papira morate voditi računa o količini preklopa, tj. broju listova koje ćete dobiti razdvajanjem. Ranijh godina prodavan je isključivo u 2.000 preklopa. Dok je, danas, standard 1.800, 1.600 i 1.450 preklopa. Upravo broj preklopa diktira njegovu cenu.

Kako su matrični štampači sve ređe u upotrebi u klasičnim kancelarijama, ovaj papir za štampanje je najčešće potrošni kancelarijski materijal u bankama, knjigovodstvenim agencijama, finansijskom sektoru velikih kompanija.

papir za štampanje

Kako odabrati papir za štampanje na laserskom štampaču?

Više od 70 odsto kancelarija koristi laserske štampače. Izbor papira za štampanje na njima zahteva sagledavanje više komponenata.

Prvi korak jeste odluka o klasi, tj. kvalitetu. Papir A klase je najkvalitetniji. Odlikuje ga velika belina i neprozirnost, pa pruža savršen kolor otisak. Klasa B je nešto niže beline, ali je možete koristiti za štampanje u boji manje važnih dokumenata. Dok papir klase C pogodan je jedino za crno-belu štampu.

Papir za štampanje dolazi i u različitoj težini, tj. gramaži. Standardni, ujedno i najupotrebljavaniji je, 80g. Papir srednje težine kreće se od 90 do 130g i koristi se za štampanje fotografija. Najteži je od 150 do 350g i preporučuje za finu štampu, poput flajera i postera.

Osim po gramaži, papir se bira i prema teksturi. Tako je standardni mat, a glossy, odnosno sjajni je namenjen za štampanje fotografija.

Papir za štampanje dolazi u 7 formata – od A0, koji je najvećih dimenzija, pa do najmanjeg A7. Svaka kancelarija u svom kancelarijskom priboru ima standardni A4 papir. A ostali formati se biraju u zavisnosti od delatnosti preduzeća.

Raznovrsni papir za štampanje kako na matričnim, tako i na laserskim štampačima pronaći ćete u bogatom asortimanu kompanije Kairos Birooprema.

 

Slični blogovi

Ostavite odgovor